Forum

Notiser
Rensa allt

På vilket sätt vill du jobba med ditt miljöarbete?


Marcus_ViaViridi
Inlägg: 6
Topic starter
(@marcus_viaviridi)
Gick med: 2 år sedan

Hejsan,

Jag driver ett företag som inspirerar och motiverar andra företag att börja eller utveckla sitt miljöarbete. För mig är det viktigt att skapa ett roligt miljöarbete med givande mål hos mina kunder som även leder till social och ekonomisk hållbarhet. 

Hur vill du och din arbetsplats arbeta med miljöfrågor? Hur jobbar ni idag?

Många företag tar fram miljöhandböcker eller hållbarhetsplaner som gärna blir ett dokument i byrålådan. 

Vad tycker du är viktiga faktorer för att skapa ett roligt miljöarbete som fungerar på både kort och lång sikt?

 

Det hade varit superintressant att få höra dina tankar 🙂 Skriv några rader så kan vi diskutera det hör.

4 svar
Daniel
Inlägg: 4
(@daniel)
Gick med: 2 år sedan
Hejsan Markus,

Jag tycker det är viktigt att göra skillnad för miljön. Om alla bidrar lite, kommer det att göra en stor skillnad.

På arbetsplatsen försöker jag också göra skillnad. Exempelvis har jag börjat åka tåg mellan städer istället för att köra bil, vilket också varit positivt då jag kan arbeta på tåget. Jag försöker att hålla möten så gott det går över telefon och webb, för att slippa åka fram och tillbaka mellan fysiska möten. Vi försöker att inte använda fysiska papper i arbetet, men när vi behöver det försöker vi skriva ut dubbelsidigt för att använda mindre papper. Dessutom försöker jag privat och i mitt företag att undvika att köpa produkter med plast eller som jag vet bidrar till att förstöra klimatet på ett eller annat sätt.

Jag tror på att små gärningar kan göra stora skillnader. Att byta ut plastpåsar till ett annat alternativ, sopsortera och försöka köpa produkter som är eller gör något bättre för klimatet gör skillnad, om tillräckligt många gör det. Det gäller att tänka till både i privatlivet och arbetslivet.

Har några tips på hur privatpersoner eller/och företagare kan göra små eller stora förändringar som gör skillnad?
Svara
1 Svara
Marcus_ViaViridi
(@marcus_viaviridi)
Gick med: 2 år sedan

Inlägg: 6

Hej @daniel,

Tack för att du delar med dig av din vardag! Det är roligt och det glädjer mig verkligen att se hur mycket du gör för miljön och att ditt tankesätt är på rätt ställe.

Jag tror också på att alla kan göra lite och om alla gör det blir det en stor effekt. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vi måste samarbeta för att klara de stora utmaningarna.

Du undrar om jag har några tips på vad privatpersoner och företagare kan göra för förändringar som gör skillnad. Det är viktigt att förstå att allt handlar om beteenden som är starkt anknutna till våra liv. Det är också viktigt att förstå att människan är relativt lat i sin natur. Det är faktorer vi måste beakta och kunna hantera. Jag brukar ge rådet till människor och företag att reflektera över vad de gör i vardagen. Vilka deras vanligaste beteenden är. Här inser vissa att de tar bilen till platser som de egentligen kan gå eller cykla. Vissa börjar se mönster i hur deras köpbeteende är eller hur de slänger saker som egentligen fungerar väl fortfarande bara för att de inte är nöjda med någon liten egenskap hos sakerna (exempelvis färg eller storlek). 

Människor som gör den här reflektionen på allvar och som öppnar sig för hur de faktiskt beter sig är mottagliga för att göra förändringar. Som du skriver, Daniel, behöver det inte vara stora förändringar och det behöver inte betyda att man måste offra något helt utan bara bitvis. 

Nu har jag varit lite abstrakt i vad jag skrivit, så nu tänkte jag ge ett par konkreta råd om vilka aktiviteter man kan göra för att bli mer miljövänlig både på arbetsplatsen och privat.

 

Tänk på vad du äter för mat och släng så lite som möjligt (privatperson)

Enligt naturvårdsverket står den svenska livsmedelshanteringen för ca 50% procent av vår totala övergödning och 20-25% av vår totala klimatpåverkan. Livsmedelsproduktionen ger också upphov till spridning av gifter, som bekämpningsmedel. Det är även livsmedelssektorn som är en av de mest vattenkrävande sektorerna.

Att slänga mat innebär att alla resurser som har använts för att producera det har gått förlorat. I ditt hushåll kan du veckoplanera dina matinköp och när du gör det utgår du ifrån det du har hemma och köper det som saknas. Det minskar andelen matsvinn rejält. 

När du handlar kan du tänka på vem du köper maten från. I rådande krisen med covid-19 har vi sett att det är otroligt viktigt med lokalproducenter för att upprätthålla matdistributionen i landet, då import och införsel av mat har försvårats. Varför inte gynna dina lokala livsmedelsproducenter? De behövs mer än vad vi tror. 

När du handlar är det också viktigt att tänka på vad du köper för livsmedel. Är det livsmedel som har åkt runt hela jorden för att komma till butikens hylla? Har onödigt mycket bekämpningsmedel använts i produktionen. Här kan märkningar som Eco och Krav vara behjälpliga. Den här sidan beskriver vad varje märkning innebär:

https://www.naturskyddsforeningen.se/miljomarkningar

Ett annat sätt som är bra att tänka på när du handlar är att handla utifrån säsong. Köp de livsmedel som finns naturligt just nu. Det krävs otroligt mycket resurser att kunna tillhandahålla ett livsmedel som det inte är säsong för. Det handlar bland annat om ökad energi- och vattenanvändning.

Livsmedelsområdet är komplext och det krävs att alla får en högre kunskap för området för att vi ska kunna påverka vilken mat vi ser i livsmedelsbutikerna. Ju mer påläst du är desto bättre krav kan du ställa på butiken. 

 

Skapa miljöpolicy och handlingsplan (arbetsplatsen)

På varje arbetsplats borde det finnas en miljöpolicy och handlingsplan som är äkta och roliga att genomföra. För att lyckas med det behövs engagerade och inspirerade medarbetare med grundläggande miljökunskap. Har man det är det enkelt att komma igång genom att följa dessa steg.

1. Hitta de beteenden och processer som bidrar med störst miljöpåverkan.

2. Gör övergripande mål som minskar miljöpåverkan. Det kan vara mål som tar allt ifrån 1-20 år att klara av.

3. Ta fram aktiviteter som tar arbetsplatsen från nuläget (punkt 1) till drömläget (punkt 2). Dessa aktiviteter ska ses som delmål och det kan innebära att du förbättrar både den sociala och ekonomiska hållbarheten.

4. Försök att förutse vilka utmaningar som kommer på vägen och vilka resurser ni har för att lösa dessa.

5. Bestäm ett sätt som ni visualiserar vad som händer under resans gång och vad ni får för belöningar vid små som stora framgångar.

Nu har ni en bra miljöpolicy och en genomförbar handlingsplan.

 

Jag hoppas att det här ger dig lite mer kött på benen och att du kan genomföra mer åtgärder nu för att bli ännu mer miljövänlig i ditt levnads- och arbetssätt. Jag har såklart fler tips och idéer och jag lägger upp lite tips och trix då och då på https://viaviridi.se/tips/

 

Ha det bäst!

Svara
Daniel
Inlägg: 4
(@daniel)
Gick med: 2 år sedan

Precis, vi måste arbeta tillsammans för att vi ska kunna göra den förändring som krävs.

Tack för dessa frågor att analysera över. De är verkligen relevanta och bra. Jag tror också på att man måste reflektera över sitt beteende och erkänna sina fel, för att göra en förändring och förbättring.

Jag har faktiskt börjat tänka på att inte slänga så mycket mat, men ska bli ännu mer noggrann med det. Jag har även läst hur mycket köttindustrin påverkar klimatet negativt och har därför minskat min köttkonsumtion för att bidra med min del. Däremot finns det flera saker jag faktiskt kan göra bättre, vilket jag ständigt strävar efter. Därför tycker jag det är intressant och roligt när andra ger tips på hur man kan göra små förbättringar i vardagen.

Gick in och kikade på din hemsida och det ser riktigt bra ut! Jättebra jobbat med alla tips som du gett, jag tror och hoppas att personer lär sig av dem och börjar leva mer miljövänligt.

Finns det något tydligt som du ser att många företag gör som påverkar miljön dåligt, och kan förbättras?

Svara
Marcus_ViaViridi
Inlägg: 6
Topic starter
(@marcus_viaviridi)
Gick med: 2 år sedan

Hej @daniel,

Vad roligt att höra att du ”tar dig i kragen” och verkligen satsar på att bli mer miljövänlig. Bra jobbat!

Vad kul att du har besökt min hemsida! Jag satsar på att ge mycket tips och sprida kunskap för att öka förståelsen för hur viktigt det är med miljöarbete. Tipsa gärna andra att kolla in hemsidan om du ser att de har behov av det 🙂

Många tror att det är transporter eller tjänsteresor som är den största miljöboven, men oftast är det inte så. Det är såklart olika för olika branscher vad som utgör största miljöpåverkan i verksamheten. Något som väldigt många företag har gemensamt, egentligen oavsett bransch, är att köpa in varor och tjänster som innebär negativ miljöpåverkan. Hur ofta tänker du dig för innan du köper något? Kollar du upp vilken miljöpåverkan varan eller tjänsten har innan den når dig? Från början till slut. Många tänker bara på vilket behov de har och jämför priset hos olika leverantörer, men oftast missar de att se till miljöpåverkan. Min tips här är att börja fråga leverantören om de kan visa vilken miljöpåverkan varan eller tjänsten har haft innan du får den. Har leverantören och aktörer i tidigare led en miljöpolicy som följs och som är verklighetstrogen? Våga ställa krav på leverantören. Det finns alltid andra man kan köpa från om kraven du ställer inte uppfylls.

Jag hoppas att svaret jag gav dig uppfyller dina förväntningar, även om svaret är allmänt hållet. Det går såklart att grotta ned sig ännu mer om man väljer en specifik bransch att titta på. 🙂

 

Bästa hälsningar,

Marcus Lennartsson

Svara
Dela:

OM FORUMET

Det är inte tillåtet att göra enbart reklam för tjänster eller produkter. Reklaminlägg kommer att bli raderade samt andra inlägg som strider mot forumets användarvillkor.

Du får gärna dela med dig av dina tips och råd, erfarenheter och annat som du tror är bra för andra medlemmar att känna till. På så sätt kan du marknadsföra dig själv, genom att hjälpa andra och dela med dig av din kompetens samt expertis. 

Detta forum är en digital mötesplats som välkomnar alla som är intresserade av företagande. Här kan du diskutera företagande med andra och ni kan hjälpa varandra. Exempelvis genom att besvara varandras frågor, ge tips och råd.

Här du kan nätverka med andra personer som är intresserade av företagande. Dessutom kan du knyta nya kontakter och bredda ditt nätverk.

startsidan finns även olika inlägg med tips & råd som du kan ha nytta av. Det går bra att även diskutera kring de olika inläggen i detta forum. Dessutom är du välkommen till FöretagsForumets grupp på LinkedIn!