Hej @daniel,
Tack för att du delar med dig av din vardag! Det är roligt och det glädjer mig verkligen att se hur mycket du gör för miljön och att ditt tankesätt är på rätt ställe.
Jag tror också på att alla kan göra lite och om alla gör det blir det en stor effekt. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vi måste samarbeta för att klara de stora utmaningarna.
Du undrar om jag har några tips på vad privatpersoner och företagare kan göra för förändringar som gör skillnad. Det är viktigt att förstå att allt handlar om beteenden som är starkt anknutna till våra liv. Det är också viktigt att förstå att människan är relativt lat i sin natur. Det är faktorer vi måste beakta och kunna hantera. Jag brukar ge rådet till människor och företag att reflektera över vad de gör i vardagen. Vilka deras vanligaste beteenden är. Här inser vissa att de tar bilen till platser som de egentligen kan gå eller cykla. Vissa börjar se mönster i hur deras köpbeteende är eller hur de slänger saker som egentligen fungerar väl fortfarande bara för att de inte är nöjda med någon liten egenskap hos sakerna (exempelvis färg eller storlek).
Människor som gör den här reflektionen på allvar och som öppnar sig för hur de faktiskt beter sig är mottagliga för att göra förändringar. Som du skriver, Daniel, behöver det inte vara stora förändringar och det behöver inte betyda att man måste offra något helt utan bara bitvis.
Nu har jag varit lite abstrakt i vad jag skrivit, så nu tänkte jag ge ett par konkreta råd om vilka aktiviteter man kan göra för att bli mer miljövänlig både på arbetsplatsen och privat.
Tänk på vad du äter för mat och släng så lite som möjligt (privatperson)
Enligt naturvårdsverket står den svenska livsmedelshanteringen för ca 50% procent av vår totala övergödning och 20-25% av vår totala klimatpåverkan. Livsmedelsproduktionen ger också upphov till spridning av gifter, som bekämpningsmedel. Det är även livsmedelssektorn som är en av de mest vattenkrävande sektorerna.
Att slänga mat innebär att alla resurser som har använts för att producera det har gått förlorat. I ditt hushåll kan du veckoplanera dina matinköp och när du gör det utgår du ifrån det du har hemma och köper det som saknas. Det minskar andelen matsvinn rejält.
När du handlar kan du tänka på vem du köper maten från. I rådande krisen med covid-19 har vi sett att det är otroligt viktigt med lokalproducenter för att upprätthålla matdistributionen i landet, då import och införsel av mat har försvårats. Varför inte gynna dina lokala livsmedelsproducenter? De behövs mer än vad vi tror.
När du handlar är det också viktigt att tänka på vad du köper för livsmedel. Är det livsmedel som har åkt runt hela jorden för att komma till butikens hylla? Har onödigt mycket bekämpningsmedel använts i produktionen. Här kan märkningar som Eco och Krav vara behjälpliga. Den här sidan beskriver vad varje märkning innebär:
https://www.naturskyddsforeningen.se/miljomarkningar
Ett annat sätt som är bra att tänka på när du handlar är att handla utifrån säsong. Köp de livsmedel som finns naturligt just nu. Det krävs otroligt mycket resurser att kunna tillhandahålla ett livsmedel som det inte är säsong för. Det handlar bland annat om ökad energi- och vattenanvändning.
Livsmedelsområdet är komplext och det krävs att alla får en högre kunskap för området för att vi ska kunna påverka vilken mat vi ser i livsmedelsbutikerna. Ju mer påläst du är desto bättre krav kan du ställa på butiken.
Skapa miljöpolicy och handlingsplan (arbetsplatsen)
På varje arbetsplats borde det finnas en miljöpolicy och handlingsplan som är äkta och roliga att genomföra. För att lyckas med det behövs engagerade och inspirerade medarbetare med grundläggande miljökunskap. Har man det är det enkelt att komma igång genom att följa dessa steg.
1. Hitta de beteenden och processer som bidrar med störst miljöpåverkan.
2. Gör övergripande mål som minskar miljöpåverkan. Det kan vara mål som tar allt ifrån 1-20 år att klara av.
3. Ta fram aktiviteter som tar arbetsplatsen från nuläget (punkt 1) till drömläget (punkt 2). Dessa aktiviteter ska ses som delmål och det kan innebära att du förbättrar både den sociala och ekonomiska hållbarheten.
4. Försök att förutse vilka utmaningar som kommer på vägen och vilka resurser ni har för att lösa dessa.
5. Bestäm ett sätt som ni visualiserar vad som händer under resans gång och vad ni får för belöningar vid små som stora framgångar.
Nu har ni en bra miljöpolicy och en genomförbar handlingsplan.
Jag hoppas att det här ger dig lite mer kött på benen och att du kan genomföra mer åtgärder nu för att bli ännu mer miljövänlig i ditt levnads- och arbetssätt. Jag har såklart fler tips och idéer och jag lägger upp lite tips och trix då och då på https://viaviridi.se/tips/ .
Ha det bäst!