BolagsrättJuridik

Frivilliga paragrafer i bolagsordningen

Alla aktiebolag har en bolagsordning. En bolagsordning anger de yttre ramarna och reglerna för aktiebolaget. Bolagsordningen kan innehålla frivilliga paragrafer. Exempelvis en paragraf om röstmajoritet, om avvikelse i rösträtten eller om att tvister ska avgöras av skiljemän. 
 
 

Förbehåll som är frivilliga paragrafer i bolagsordningen

Hembudsförbehåll, förköpsförbehåll och samtyckesförbehåll är också frivilliga paragrafer, som kan stå med i bolagsordningen. Men vad innebär egentligen förbehåll och vad är skillnaden mellan dessa olika förbehåll? Dessa är frågor som kommer att bli besvarade i detta inlägg.
 
 

Förbehåll innebär att aktierna inte kan överlåtas fritt

Aktier är som utgångspunkt fria att överlåta enligt den så kallade överlåtbarhetsprincipen. Exempelvis kan överlåtelse av aktier ske genom gåva eller försäljning. Denna huvudregel framgår av aktiebolagslagen (4 kap. 7§) där det står att aktier kan bli överlåtna och fritt förvärvade, om det inte föreligger något förbehåll i bolagsordningen.

Förbehåll utgör alltså ett undantag från denna huvudregel. Den fria överlåtbarheten av aktier kan alltså bli inskränkt, dvs. hindrad. Detta kan ske genom hembudsförbehåll, förköpsförbehåll eller samtyckesförbehåll.
 

Förköpsrätt

Förbehållen innebär att en aktieägare, vars aktier är bundna av något förbehåll, inte kan sälja sina aktier fritt. Detta eftersom de förköpsberättigade personerna (vanligtvis de befintliga aktieägarna) har förköpsrätt. Förköpsrätten innebär en rätt att först köpa aktien. De förköpsberättigade har därmed rätt att, före någon utomstående fysisk eller juridisk person, köpa aktierna. 
 
 

Samtyckesförbehåll

Samtyckesförbehåll innebär vanligtvis att aktier enbart får bli överlåtna till någon annan, om samtliga befintliga aktieägare (eller en viss angiven andel) samtycker till det. Detta innebär att en aktieägare som vill överlåta sina aktier, först måste fråga de andra aktieägarna om lov samt få ett godkännande. 
 
 

Hembudsförbehåll

Ett hembudsförbehåll innebär vanligtvis att om någon utomstående blir aktieägare till ett aktiebolag som har ett hembudsförbehåll i sin bolagsordning, är den nye aktieägaren skyldig att ”bjuda hem” aktierna tillbaka till aktiebolagets befintliga aktieägare. Det ska ske genom att den nye utomstående aktieägaren ska anmäla sig till aktiebolagets styrelse. Då ska styrelsen bli informerad om att den nye aktieägaren har förvärvat aktier tillhörande aktiebolaget från någon annan.

Styrelsen ansvarar därefter för att meddela aktiebolagets befintliga aktieägare om de hembjudna aktierna. Då har de befintliga aktieägare möjlighet att lämna in en anmälan om önskemål att köpa dessa aktier. Detta sker för att de befintliga aktieägarna har förköpsrätt till aktierna.

Om någon befintlig aktieägare vill köpa tillbaka aktierna, ska hen få göra det. Om ingen aktieägare vill köpa tillbaka aktierna efter styrelsens förfrågan om det, får den hembjudande personen behålla aktierna och inträda som aktieägare till aktiebolaget. 
 
 

Förköpsförbehåll

Förköpsförbehållet innebär vanligtvis att en befintlig aktieägare inte får sälja sina aktier till en utomstående, utan att först erbjuda aktierna till de övriga aktieägarna. Detta gäller eftersom de befintliga aktieägarna har förköpsrätt. En aktieägare är enligt detta förbehåll skyldig att erbjuda sina aktier först till de befintliga aktieägarna, innan de blir erbjudna till någon utomstående person och om en aktieägare vill köpa aktierna, har hen rätt till det före någon utomstående person.
 
 

Viktiga skillnader mellan hembudsförbehåll och förköpsförbehåll

En viktig skillnad mellan hembudsförbehåll och förköpsförbehåll är att en hembudsklausul träder ikraft först efter att en aktieöverlåtelse har skett och en sådant förbehåll belastar ”förvärvaren”.

Ett förköpsförbehåll inträder istället före en aktieöverlåtelse och belastar ”överlåtaren”.

Ytterligare en viktig skillnad är att ett hembudsförbehåll gäller för alla typer av övergångar. Exempelvis köp, byte, gåva, arv, testamente och bodelning. Men förköpsförbehåll gäller vid överlåtelser, exempelvis köp, byte och gåva.
 
 

Förbehåll i bolagsordningen eller aktieägaravtal?

Det är möjligt att införa dessa förbehåll i både bolagsordningen och i aktieägaravtal.

Rekommendationen är att i första hand skriva förbehållsklausuler i bolagsordningen, eftersom det ger ett mycket större skydd enligt bestämmelserna i aktiebolagslagen.

Om ett förbehåll enbart står i ett aktieägaravtal och en part bryter mot avtalet, utgör det ett avtalsbrott men inte ett brott mot aktiebolaget enligt aktiebolagslagen. Därför blir inte aktiebolagslagen tillämplig i sådana fall. Då kan eventuellt skadestånd utgå, men den nye aktieägaren kan ha rätt att få behålla sina aktier, även fast överlåtaren av aktierna brutit mot avtalet.

Därför är det alltid positivt att införa förbehåll i både bolagsordningen och i aktieägaravtal, för att få ett utökat skydd som gäller både bolagsrättsligt och avtalsrättsligt. 

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om juridik

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: