AvtalsrättJuridik

Avtal i vardagen

Människor ingår flera olika avtal i vardagen. Det kan ske flera gånger per timme, utan att man tänker på det. Exempelvis ingår du avtal i när du köper något från en matbutik. Det sker även när du kommer överens med någon om att göra något.
 
 

Skriftliga och muntliga avtal i vardagen

Avtal kan vara mycket simpla till sin form, men även mycket komplexa. Avtalsvillkoren varierar beroende på vilken typ av avtal det gäller. Det finns till exempel olika standardklausuler som är bra att känna till och som kan bli tillämpliga i vissa enskilda fall. Därför är det positivt att läsa på lite extra inför det avtal man ska ingå, för att ta reda på mer.

Dessutom är det viktigt att se till att granska skriftliga avtal innan de blir signerade. Detta gäller både avtal inom företagande men även avtal du i egenskap av privatperson ingår. Till exempel vid köp av varor eller produkter från butik. Butiker har sina egna villkor och det är alltid positivt att ta reda på villkoren som gäller för ett köp, före köpet sker.

Muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga avtal – men svårare att bevisa!


Öppetköp och bytesrätt är inte en lagstadgad konsumenträttighet

Något som är bra at känna till är att öppet köp och bytesrätt inte är en lagstadgad konsumenträttighet, vilket många tyvärr inte känner till. Det innebär att företaget själv kan bestämma om de vill erbjuda bytesrätt, öppetköp eller ångerrätt för köp som sker i butiken. Däremot har konsumenter rätt till öppet köp i 14 dagar, för köp som skett på distans (enligt hem och distansköpslagen).
 
 

Viktigt att granska avtal före signering

Det är ofta svårt att ”dra sig ur” ett avtal man ångrar. Detta gäller Huvudprincipen inom avtalsrätt är att avtalsparter ska hålla det som blivit avtalat.

Avtalsrätten genomsyrar även i princip allt inom företagande. Som företagare är det otroligt viktigt att känna till grundläggande avtalsrättsliga regler och principer.

Exempelvis är det viktigt att känna till att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga, men muntliga avtal oftast är svårare att bevisa. Därför rekommenderar jurister skriftliga avtal och att avtalsparterna skriver ner överenskommelserna i skrift.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om juridik

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: