Arbetar 80 timmar för att slippa arbeta 40 timmar

Företagare arbetar 80 timmar för att slippa arbeta 40 timmar i veckan som en vanlig anställd. Företagare arbetar generellt väldigt hårt såsom helger, kvällar och på semestern, om de ens har möjlighet att få någon semester. Det finns många i samhället som inte har tillräckligt med kunskap men tror att de vet hur en dag ser ut för en entreprenör. Det är ofta stressigt och en företagare känner nästan alltid att de ligger efter. Oavsett hur mycket som blir gjort under en dag, finns det oändligt med arbete kvar att göra. Många unga är intresserade av att driva företag och dessutom är det vanligare att personer vill arbeta med något som går i linje med sina egna värderingar. När en person startar ett företag, har denne möjlighet att verkligen göra det.

Arbetar 80 timmar för att slippa arbeta 40 timmar

Entreprenörskap handlar inte om att tjäna pengar. Däremot behöver ett företag intäkter för att överleva och därför är det ett resultat av att något är bra. Många företagare arbetar under flera år innan de kan ta en lön. Därmed kan de förlora pengar i hoppet om att bygga ett lönsamt företag. Entreprenörskap handlar istället om att vilja ha sin egen frihet och kunna styra sitt eget öde. En entreprenör känner inte alltid att de arbetar eftersom de sysslar med det de tycker är roligt. Precis som en fotbollsspelare inte alltid känner att de är på jobbet när de tränar. 

Det finns framgångsrika företagare som är mångmiljardärer. Deras familj plus flera generationer har tillräckligt med pengar att kunna leva i obeskrivlig lyx. Däremot fortsätter dessa entreprenörer ofta arbeta ännu hårdare. Drivet är känslan att lyckas med något mer än själva pengarna. Men för att lyckas med ett företag, behöver företaget intäkter. Med andra ord går det hand i hand men den goda känslan kommer snarare från att man är glad över att företaget lyckades istället för att plånboken blivit lite tjockare. 

Investera med din tid istället för pengar 

Många som vill driva företag ser ofta kapital som det största hindret. Däremot behöver inte en person ha pengar för att kunna bli delägare i ett företag. Det är möjligt att göra genom arbete också. En bra utgångspunkt är att försöka bli bra på något. När en person är duktig och kan bidra med något, kan det vara bra för ett företag att erbjuda delägarskap mot arbete och kunskap, istället för kapital. En person som köper aktier i ett privat aktiebolag brukar ändå behöva bidra med tid, kunskap och arbete. Däremot är det vanligt att de personer som arbetar operativt, gör det största arbetet. För en person som är duktig på något och är delägare, kan det vara en stor motivationskraft och leda till att personen presterar ännu bättre. Ägarna behöver inte se det som att de förlorar delar av sitt företag genom att ge bort aktier. Utan istället att deras kvarstående aktier kan bli ännu högre värderade med hjälp av denna kunskap. 

Vanligt att ta in programmerare som delägare

Det finns personer som blir bra på att till exempel programmera mobilapplikationer. Det är ofta en dyr kostnad för företag. Många nystartade företag som vill bedriva en sådan plattform, kan tjäna mycket på att ta in en delägare genom att ge delägarskap. Många stora företag har gjort på detta sätt från början. Detta eftersom det är ett sätt att spara pengar och lägga på andra delar, såsom marknadsföring. I vissa fall kan personen ändå ta betalt för sin tid, men en lägre kostnad och att den eventuella vinsten kommer från avkastningen från företaget istället.

Till exempel om en programmerare i vanliga fall tar 1000 kr i timmen, men tar 200 kr i timmen och 10 % av aktierna i bolaget. Företaget sparar 80 % av kostnaden och programmeraren blir mer motiverad till att göra ett bra jobb eftersom denne kan tjäna mer på det. Det är ofta en win-win för båda parterna. Därefter kan programmeraren göra samma sak med fler företag och efter ett tag vara delägare i många företag genom att investera sin tid, istället för pengar direkt. 

Skribent: Företagsforumet.se