DigitaliseringProgramering

Bygga en egen hemsida

Tack vare dagens teknik, är det relativt enkelt att bygga en egen hemsida. Det du behöver för att bygga din egen hemsida är vilja och engagemang. Det finns många program som är helt gratis att använda för att bygga en webbplats. Dessutom finns massa lärorika videos på bland annat youtube, som också är gratis att titta på och lära sig av. Att bygga en hemsida kan till en början verka svårt och komplicerat, men det inte något som är omöjligt att lära sig. 

Det finns program idag som gör det möjlig för dig att bygga din egen hemsida, utan att behöva koda eller programmera. Istället kan du skapa en hemsida genom ”drag-och-släpp” funktioner, som är mycket smidiga och enkla att använda.


Kom igång med att bygga en egen hemsida


Köp ett webbhotell

Det du behöver för att komma igång med att bygga din egen hemsida är först och främst ett så kallat webbhotell. Detta medför en årlig kostnad och det finns många olika webbhotell att använda. Här kan du läsa mer om vad ett webbhotell är för något. 


Köp hemsidans domän

När du har köpt ett webhotell, kan du köpa den domän du vill äga och som hemsidan ska ha. En domän är den ”www.hemsidansdomän.se/com/nu” som hemsidan ska finnas på. Priset för en domän brukar variera mellan 149 kr – 9 kr styck/år.


Skapa e-postadresser med domänen

När du köpt en domän och lagt till den i ditt webhotell, kan du även skapa e-postadresser kopplade till hemsidan. Exempelvis Info@hemsidansdomän.se


WordPress – Program för att designa en egen hemsida

Många webbhotell erbjuder WordPress utan extra kostnad vid köp av webhotellet. Exempelvis erbjuder www.loopia.se detta. 

WordPress är ett gratis webbverktyg som används för att bygga hemsidor. Genom WordPress, kan du skapa din hemsida precis som du själv vill. Det finns många videos på youtube, som visar hur du kan använda wordpress för att bygga din egen hemsida. Bland annat kan du söka ”How to make a wordpress website” på Youtube, för att se hur programmet ser ut och vilka möjligheter som finns. 


Ladda ner ”Tema” och ”Plugins” till din WordPress

Via WordPress, är det möjligt att ladda ner olika så kallade ”Teman” och ”Plugins” som du kan använda för att bygga hemsidan. Vissa av dessa är gratis, andra behöver man betala för. Tema anger de ”yttre ramarna” för hemsidans utseende och det går enbart att ha ett tema aktivt. Plugins kan sägas vara ”appar”, som kan laddas ner till ditt WordPress och användas på din hemsida. Exempelvis är Elementor ett bra plugin som innehåller ”drag-och-släpp” funktioner som du kan använda för att bygga din hemsida. Plugin för kontaktformulär, spamfilter, SEO, Google analytics och cookies-meddelande är ytterligare exempel på bra plugins att ha. 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om digitalisering

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: