AvtalsrättJuridik

Muntliga och skriftliga avtal

De flesta avtal är giltiga, både som muntliga och skriftliga avtal. Däremot är det betydligt svårare att bevisa ett muntligt avtal. Det kan vara svårt att ha bevis som styrker ett muntligt avtal. Dessutom brukar inte muntliga avtal vara lika kompletta och omfattande som skriftliga avtal. Exempelvis är det vanligt att glömma att avtala om vissa viktiga delar eftersom en muntlig överenskommelse, sällan innehåller alla detaljer och bestämmelser som ett skriftligt avtal på 5-10 sidor gör. 

Det uppstår konsekvenser vid avtalsbrott. Däremot måste du kunna bevisa att det finns ett avtal samt att ett avtalsbrott har skett, för att få rätt till eventuellt vite och/eller skadestånd. Om du vill ha skadestånd måste du också kunna bevisa att en skada har inträffat och storleken på skadan. En vitesklausul (förbestämt bötesbelopp) är vanligt i avtal och då behöver man inte bevisa skadan, utan enbart att ett avtalsbrott har skett.

Krav på skriftliga avtal

Det finns avtal som måste vara skriftliga för att vara giltiga, och i vissa fall också registrerade. Äktenskapsförord måste vara skriftligt och registrerat hos Skatteverket för att gälla. Ett testamente måste också vara skriftligt och får inte heller vara undertecknat digitalt. Det kräver också två vittnen som undertecknar testamentet och bevittnar testators signatur.

Avtal om överlåtelse av fastighet som står reglerat i jordabalken måste också vara skriftligt samt att säljarens underskrift ska vara bevittnad.

Ytterligare avtal som bör vara skriftliga är nödvändiga GDPR dokument och avtal, så som interna rutiner, dataskyddspolicy, personuppgiftsbiträdesavtal m.m. GDPR är viktigt att känna till som företagare eftersom det uppstår konsekvenser om ett företag inte följer regelverket. Dessutom är det mycket att hålla reda på. 

Skribent: Företagsforumet. 

Fler inlägg om avtalsrätt

Forumet kan du som medlem ställa frågor och kommentera, men även diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter. Dessutom finns en grupp på LinkedIn som du är välkommen att bli medlem i. 

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: