AvtalsrättJuridik

Återkalla anbud och betänketiden vid muntliga anbud

Många har frågor om att återkalla anbud och betänketiden vid muntliga anbud. Ett anbud är ett erbjudande, som är bindande för anbudsgivaren. Detta innebär att ett anbud enligt huvudregeln inte ska bli återkallat. Om motparten som får anbudet tackar ja (ren accept), ingår parterna ett avtal med varandra. Tiden som motparten har på sig att svara på anbudet (betänketid), en så kallad acceptfrist, går att specificera i anbudet. Om det däremot inte framgår, gäller en skälig tid, vilket varierar beroende på anbudets komplexitet och vad anbudet gäller. Detta gäller vid skriftliga anbud. Men vid muntliga anbud är betänketiden istället omedelbar.

Möjlighet att återkalla anbud och betänketiden vid muntliga anbud

Återkalla anbud 

Det går att återkalla anbud i vissa fall. Om återkallelsen inkommer till motparten innan eller samtidigt som anbudet, gäller inte anbudet längre. Dessutom går det under vissa särskilda omständigheter (sällan) att återkalla ett anbud. I Sverige gäller nämligen löftesprincipen, vilket innebär att man ska hålla det man lovar. I England är det annorlunda och även i andra länder. Där gäller istället kontraktsprincipen som innebär att avtalet blir bindande när båda accepterar det. 

Om en privatperson (konsument) istället lämnar ett anbud till ett företag (näringsidkare), och företaget inte har tackat ja, går det att återkalla anbudet. Dessutom kan det vara bra att veta att konsumenter har ett starkare skydd än näringsidkare. En skillnad mellan anbud och erbjudande är att ett anbud är bindande för anbudsgivaren. 

Oren accept 

För att ett anbud ska bli till ett avtal, måste motparten ge en ren accept. En ren accept är ett ”ja” utan att villkor i anbudet blir förändrade. Om motparten säger ett delvis ja, exempelvis ”ja, om jag får det för 10 % billigare”, är det istället en oren accept. Detta innebär då att motparten har gett ett nytt anbud, som den ursprungliga anbudsgivaren ska ta ställning till. 

Skribent: Företagsforumet

Fler inlägg om avtalsrätt

Forumet kan du som medlem ställa frågor och kommentera, men även diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter. Dessutom finns en grupp på LinkedIn som du är välkommen att bli medlem i. 

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: