Reformera och uppdatera avtalslagen
Det finns många som tycker att det finns ett behov av att reformera och uppdatera avtalslagen som trädde ikraft år 1915. Lagen är över 100 år gammal och idag skiljer det sig mellan hur affärer sker, kommunikationsformer och förhandlingsmetoder jämfört med förr. Det pågår alltså diskussioner huruvida avtalslagen bör bli moderniserad, bli avskaffad, kompletterad eller låta den vara som den är. Motsvarande lag finns i många andra länder och många har valt att göra en lagstiftningsreform kring avtalsrätt som är omfattande.
Reformera och uppdatera avtalslagen
Många vill förändra, förnya och förbättra avtalslagen. Däremot är det många som också är emot en förändring av lagen. Ett argument som blir använt i sådana fall är ”if it is not broken, do not fix it”. Med andra ord fungerar avtalslagen i Sverige, även fast det finns en del brister och förbättringsmöjligheter. Det går att använda andra tillvägagångssätt för att ta reda på gällande rätt, exempelvis genom oskrivna allmänna avtalsrättsliga regler, doktrin eller specifika prejudikat.
Prejudikat är vägledande domstolsavgöranden från främst Högsta Domstolen. Lagar är generellt formulerade, medan domar reglerar mer specifika omständigheter. En del anser att det är bättre med prejudikat som rättskälla, istället för att modernisera avtalslagen.
Exempelvis är det idag vanligt att använda internet för att kommunicera, såsom epost, medan det förr var vanligt att använda telegram och brev. Många köp sker också online via internet, vilket är ett skäl till varför distansavtalslagen blev uppdaterad.
Fler inlägg om avtalsrätt
Återkalla anbud och betänketiden vid muntliga anbud
Många har frågor om att återkalla anbud och betänketiden vid muntliga anbud. I vissa fall går det att återkalla ett anbud.
Dela detta inlägg: