Returer vid e-handel skapar miljöproblem

Digitaliseringen har lett till att fler handlar online, men många tänker inte på att mycket returer vid e-handel skapar miljöproblem. År 2020 utbröt en pandemi som bidrog till att digitaliseringen växte och fler började handla online. Många företag som arbetar med e-handel fick en ökad efterfrågan, medan traditionella butiker fick en minskad efterfrågan. 

Det är vanligt att företag erbjuder fri returkostnad vid köp online. E-handel har varit en lukrativ bransch eftersom det går att nå ut till en bred geografisk målgrupp utan att befinna sig där fysiskt. Genom e-handel, slipper företag ha butiker och personal som är kostsamt samt medför en risk, eftersom det inte går att flytta en butik hur som helst. Ofta är företaget även bundet till kontrakt med långa avtalstider gällande exempelvis lokalen. 

 

Returer vid e-handel skapar miljöproblem 

Vid köp som sker online, kan det vara svårt att veta om exempelvis storleken och modellen passar bra i verkligheten. Detta leder i sin tur till att det är vanligt att personer beställer exempelvis klädesplagg i två storlekar, eftersom det ändå är fri retur. Därefter kan personen behålla det plagg som passar och skicka tillbaka det andra. Idag är det många forskare och även andra personer som vill införa avgifter vid returer, eftersom det kan minska den negativa miljöpåverkan av e-handel. Returer sker genom olika färdmedel, exempelvis flyg, båt, lastbil, tåg m.m. och sker runtom i hela världen.

Transporten av produkter vid e-handel resulterar i utsläpp av avgaser. Om personen då returnerar produkterna, sker det mer transport, vilket skapar fler utsläpp av avgaser vilket är negativ miljön. Det är självklart att det kommer att ske returer vid köp online. Men ett problem är att det är för stor andel som blir returnerade. En orsak kan vara att det ofta är fri frakt eller mycket låg fraktkostnad. Det leder till att köparna beställer fler produkter för att testa dem och enkelt kan returnera oönskade varor.

 

Mer information 

Här kan du läsa mer om:

Tips för miljövänligt och ekonomiskt hållbart företag.

Förhindra frihandel genom tariffära handelshinder.

Effekter av globaliseringen.

 

Skribent: Företagsforumet. 

Fler inlägg om företagande

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: