DigitaliseringVerktyg

Digital transformation kan förändra en affärsmodell

Digital transformation kan förändra en affärsmodell och under den senaste tiden har fler företag integrerat en digital affärsmodell. Den teknologiska utvecklingen har bland annat lett till att affärsmodeller som är gamla, inte har samma kraft längre. Med andra ord är det bra för företag att anpassa sin affärsmodell efter den teknologiska utvecklingen genom en digital transformation. I större företag är det vanligt att förändringar sker i en del av företaget, medan inom mindre företag är det vanligare att skapa en helt ny digital affärsmodell som är digital.

 

Digital transformation kan förändra en affärsmodell 

Ett företag behöver inte alltid bygga egna affärssystem eller robotar för att genomgå en digital transformation. I många fall kan det vara mer kostnadseffektivt att betala för externa tjänster som då står för infrastrukturen, exempelvis för bokföringsprogram. 

En utgångspunkt för att förstå hur digitala affärsmodeller kan påverka byggstenar i en affärsmodell, är att undersöka hur företaget kan skapa mervärde till kunderna genom en digital transformation. Det är också bra att utgå från att genom digitaliseringen effektivisera arbetet och/eller nå ut till en bredare målgrupp, utan att befinna sig där. Många mindre företag har kunnat utmana och konkurrera med stora och väletablerade aktörer genom digitala affärsmodeller. 

Nedan kan du läsa om några exempel på hur en digital transformation kan förändra en affärsmodell:

– Stor och relevant data kan ge nya möjligheter att skapa ett bättre kundvärde, nå nya marknader och målgrupper för ett företag. 

– Det är bra för företag som säljer fysiska varor att komplettera värdeerbjudandet genom att erbjuda digitala tjänster också. Kostnaden för att nå ut till en global marknad, minskar i de allra flesta fallen med hjälp av digitaliseringen. 

– Digitaliseringen har också lett till att företag numera kan använda digitala distributionskanaler för att nå ut till köpare. Dessutom kan företag använda de digitala plattformarna för att på ett smidigt, enkelt och i många fall kostnadseffektivt sätt att nå ut till sina kunder direkt. Detta kan i sin tur leda till högre vinstmarginaler för företaget. 

– Olika digitala system och verktyg kan utgöra viktiga resurser för ett företag. Allt ifrån olika affärssystem, robotar eller andra tekniska resurser som kan utgöra en viktig faktor för ett företag. Dessutom kan det vara en konkurrensfördel.  

 

Mer information

Här kan du läsa mer om:

Ett mer digitalt Europa med Your Europe.

Affärssystem för att kunna hantera information.

Genomföra en digital verksamhetsförståelse.

Fördelar med digitalisering i näringslivet.

 

Skribent: Företagsforumet.

Fler inlägg om digitalisering

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: