AvtalsrättVerktyg

Digital avtalssignering

Det finns många olika tjänster som erbjuder digital avtalssignering idag och det har blivit allt mer vanligt att signera avtal digitalt. Elektronisk signering av avtal är bindande, under förutsättning att det inte enligt lag eller i avtalet framgår särskilda formkrav för avtalets giltighet. 

På denna hemsida kan du läsa inlägg inom olika områden som riktar sig till företagare. Via menyn kan du finna de olika kategorierna. Det finns även ett forum där medlemmar kan diskutera företagande med varandra. I detta inlägg kan du läsa om digital avtalssignering.

 

Skriftliga och muntliga avtal 

Enligt avtalslagen är både skriftliga och muntliga avtal giltiga och det finns inga formkrav för avtal i avtalslagen. Enligt huvudregeln ska avtal som parter ingår med varandra vara bindande för parterna. För att ändra innehållet i ett ingått avtal, ska parterna vara överens om ändringen för att den ska vara giltig. Ett avtal kan därför bli ingått mellan parter på olika sätt, exempelvis muntligen eller skriftligen via avtal på papper, sms, mejl, eller genom digital signering av digitala dokument. Fördelen med skriftliga avtal, är att det enklare går att bevisa vad som blivit avtalat. 

 

Digital avtalssignering 

I Sverige har det blivit allt vanligare med digital avtalssignering med hjälp av e-legitimation, såsom BankID eller annan liknande tjänst. En fördel med digitala signaturer är att de är spårbara, vilket innebär att det är möjligt att ta reda på när och vem som signerat avtalet.

Digitala avtalssigneringar är giltiga och flera domstolar i olika länder runt om i världen godkänner elektroniska signaturer. Bland annat i samtliga EU länder, Australien, USA och många länder i Asien. 

Digital avtalssignering och elektroniska underskrifter är juridiskt bindande, precis lika bindande som handskrivna avtal. Detta framgår av Lag (2000:832) om kvalificerade elektroniska signaturerMen detta gäller under förutsättning att det inte framgår specifika formkrav för avtalet i lagen eller i avtalet.

 

Formkrav enligt lagen

Vissa avtal måste vara skriftliga på papper för att vara giltiga. Skriftlighetskravet är ett formkrav. Exempelvis gäller detta formkrav för avtal om överlåtelse av fast egendom (fastighet, mark m.m.). Detta framgår av Jordabalken och muntliga avtal är därför inte giltiga. 

Dessutom framgår det i Jordabalken (1970:994) 4 kap. 1 § att ”Köp av fast egendom slutes genom upprättande av köpehandling som underskrives av säljaren och köparen” samt att säljarens underskrift ska bli bevittnad av två personer för att avtalet ska vara giltigt. Detta utgör också ett formkrav enligt lagen.

Enligt svensk lag framgår det även att ett testamente måste bli undertecknat av testatorn för att vara giltigt, samt bevittnat av två personer. 
Detta innebär att digital avtalssignering inte är giltigt för just testamenten eller överlåtelse av fast egendom. Dessutom finns liknande formkrav i andra lagar för andra typer av avtal, vilket innebär att digitala avtalssigneringar inte är giltiga för alla typer av avtal. 

 

Bra att tänka på vid avtalssignering

Det finns olika saker som an vara bra att tänka på inför signering av ett avtal

Här kan du läsa om några bra saker att tänka på vid avtalssignering.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om digitalisering

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: