DigitaliseringProgrameringSEO

Sökordsoptimering wordpress

Om du har en hemsida via wordpress, är det bra att känna till hur du kan arbeta med sökordsoptimering via wordpress och olika plugins. Här kan du läsa mer om sökordsoptimering i wordpress, tips och råd.

På denna hemsida, som riktar sig till företagare, kan du även läsa flera andra inlägg inom olika områden. Du finner de olika kategorierna via menyn. Dessutom finns ett forum för företagare, där medlemmar kan ställa frågor till varandra och diskutera företagande. 

 

Sökordsoptimering wordpress

Ett plugin som erbjuder vägledning inom sökordsoptimering i wordpress heter Yoast SEO. Genom att ladda ner detta plugin, kommer du att bli guidad. Exempelvis till att skapa en bättre SEO för sidor, inlägg, kategorier och etiketter på din hemsida. Pluginet ger dig även möjlighet att utforma den rubrik och metabeskrivning som blir synlig via Googles sökresultat. Exempelvis kan du även använda pluginet för att förbättra dina texter och innehållet i dina sidor, inlägg m.m. 

Det kommer att bli markerat med grönt om du har SEO anpassat innehållet bra, gult om det kan bli förbättrat och rött om det inte är bra. Du kommer även att få förslag på vad som behöver bli justerat, för att det ska bli grönmarkerat.

Till exempel ser det ut såhär i Yoast SEO för detta inlägg:

Sökordsoptimering i WordPress YoastSEO 1

Sökordsoptimering och bilder

Det är också bra att döpa filnamnet på bilder, till det sökord inlägget handlar om som du SEO anpassar. Dessutom ska du ange en ”Alt-text” i mediabiblioteket och även där kan du skriva samma sökord eller sökfras. På så sätt gör du det möjligt för google att förstå vad bilden handlar om. Då ökar dina möjligheter att synas även via Google bildsök och bildresultat. Det bidrar även till generellt bättre SEO att döpa bilderna till den relevanta sökordsfrasen.

Dessutom är det viktigt att tänka på att anpassa storleken på bilden och formatet. Genom att ha bilder i rätt storlek, gör det att din hemsida kan ladda upp bilden snabbare. Det leder till att hastigheten på hemsidan blir bättre. Det är viktigt att ha en bra mobilanpassad hemsida och en hemsida som är snabb att ladda upp.

Bilder sparade i JPEG är ett mindre filformat än exempelvis PNG. Det kan förbättra uppladdningstiden avsevärt att spara bilder i JPEG istället för PNG. Däremot kan bilder i JPEG ha sämre kvalitet än PNG, men det är något man får väga gentemot andra aspekter. Som ni kan se på bilderna ovan, är de sparade i JPEG och har därför en mindre KB, jämfört med om de skulle vara sparade i PNG. Men det leder också till delvis sämre bildkvalitet.

Tips på bra gratis digitala verktyg för företagare

Här kan du läsa om fler bra tips och gratis digitala hjälpverktyg för företagare.

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om digitalisering

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: