EkonomiProdukter

Varför guld är dyrare än silver och vatten

Varför guld är dyrare än silver och vatten, beror på olika faktorer men främst för att priset avspeglar den relativa nyttan som kunden upplever att det är värt. Ett pris på en produkt eller tjänst ska avspegla nyttan som en köpare upplever. Dessutom ska det generera en vinst till säljaren. Guld eller silver kan vara dyrare än vatten, även fast vatten är ett fysiologiskt behov som vi måste få i oss för att överleva. Trots att vi måste få i oss vatten för att överleva, är vi beredda att betala mycket mer för guld eller silver. 

 

Varför guld är dyrare än silver och vatten

Det som styr priset är inte den absoluta nyttan som en produkt eller tjänst medför, utan den relativa nyttan. Dessutom spelar prissättningen på marknaden hos konkurrenter en viktig roll. Ett företag kan bestämma sin prissättning och om kunderna tycker att det är för dyrt i förhållande till vad konsumenten får, finns en risk att företaget inte får några kunder. Även priserna hos konkurrenter kan påverka beslutet. 

 

Modellen om utbud och efterfågan

Relationen mellan tillgång och efterfrågan styr priset på marknaden. Ju större efterfrågan på något som det finns mindre tillgång av, desto högre pris brukar det vara. Alla behöver vatten, och i vissa delar av världen är tillgången till rent vatten mycket hög. Därför är priset för vatten oftast lågt där, eftersom utbudet är större än efterfrågan. Om en person befinner sig i öknen, är behovet av vatten högre än på en plats med tillgång till vatten, och då är personen troligtvis beredd att betala ett högre pris för vattnet. 

Det finns en större tillgång på silver än guld, och efterfrågan är högre på guld än silver. Detta är det korta svaret till varför guld är dyrare än silver, då fler personer är redo att betala en högre summa för det. Dessutom finns det fördelar med guld som metall, gentemot silver. Däremot är vatten en viktigare resurs för människor än guld, men guld är betydligt dyrare än vatten. Det har att göra med med efterfrågan kontra utbud.

Människor är redo att betala mer för guld än silver på grund av den relativa nyttan många upplever. Exempelvis att de tycker det är finare att ha gult som smycke, än silver. I vissa fall kan det däremot vara på grund av metallen och dess egenskaper i sig. Jämfört med vatten så är anledningen till varför människor är redo att betala mer för guld och silver på grund av den relativa nyttan och inte den absoluta nyttan. 

 

Prissättning, utbud och efterfrågan

Som företagare är det viktigt att ha i åtanke vad kunderna vill ha. Med andra ord, kundens behov. Därefter behöver man analysera vad kunderna är villiga att betala för att tillfredsställa behovet. Priset på marknaden är alltså styrt av vad kunderna är villiga att betala för det. Det psykologiska behovet hos människan kan vara komplicerat att förstå. Exempelvis kan en person vara villig att betala så mycket mer för en produkt bara för att det tillhör ett visst varumärke, även fast det kanske finns bättre produkter som är betydligt billigare. Som företagare är det bra att ständigt analysera marknaden, beteendet hos kunderna och anpassa sig efter det. Något som fungerar idag behöver inte fungera imorgon. 

 

Mer information

Här kan du läsa mer om:

Minska konkurrensen genom differentiering.

Skillnaden mellan intraprenörer och entreprenörer.

Skillnaden mellan en formell och informell struktur.

Ett mer digitalt Europa med Your Europe.

 

Skribent: Företagsforumet. 

Fler inlägg om ekonomi

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: