EkonomiInternationell ekonomi

Monopol och monopolliknande situationer

Det finns monopol och monopolliknande situationer i samhället. Staten eller ett företag kan uppnå monopol i en marknad på olika sätt.

I Sverige har staten ett statligt monopol över vissa typer av spel via det statliga bolaget ”Svensk Spel”. Staten har även ett statligt monopol över försäljning av vissa alkoholhaltiga drycker genom det statliga bolaget ”Systembolaget”.

I andra fall kan ett företag ha en monopolliknande situation, vilket kan uppstå om företag behöver en stordrift som är betydlig för att kunna sälja produkten eller tjänsten, till ett kostnadseffektivt sätt. Ett praktiskt exempel på detta i Sverige är Öresundsbron, som har ett så kallat naturligt monopol. 

 

Monopol och monopolliknande situationer 

Det finns även andra situationer där företag kan ha privata monopol, eller så kallade lagliga monopol. Ett praktiskt exempel på detta är ett företag som har ett patent eller något annat typ av immaterialrätt. Om inga konkurrenter får tillverka eller sälja ett substitut på grund av att det är skyddat genom exempelvis patent, uppstår ett monopol.

Köpare blir normalt inte gynnade av att ett monopol föreligger. Genom att företag har monopol eller monopolliknande situationer, är konkurrenstrycket mindre, vilket gör att kunderna ofta inte har något annat alternativ. Ju fler konkurrenter, desto billigare brukar det bli för köparna, eftersom konkurrens kan pressa priserna.

 

Mer information:

Här kan du läsa mer om:

PLC visar livscykeln för en produkt.

Effekter av globaliseringen.

Anpassa utbud till olika marknader.

Import och export av varor.

Skribent: Företagsforumet.

Fler inlägg om ekonomi

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: