BolagsrättJuridik

Skicka kallelse till bolagsstämma

Det är viktigt att skicka kallelse till bolagsstämma i rätt tid. Det kan ske på olika sätt och hur kallelse sker ska framgå i bolagsordningen. Exempelvis är det vanligt att skicka kallelsen via brev i aktiebolag som inte har så många aktieägare. 

 

Skicka kallelse till bolagsstämma

Det kan vara bra att känna till att beslut i en fråga som blivit fattad under en bolagsstämma kan bli klandrad, om frågan inte förekommit i kallelsen. Med andra ord är det möjligt att alla aktieägare befinner sig på bolagsstämman och är överens, men att frågan inte står med i kallelsen och därför kan beslutet kring frågan bli ogiltigförklarat. 

Kallsen ska ske senast fyra veckor före bolagsstämman och tidigast sex veckor innan bolagsstämman. Däremot går det att ha andra tider i privata aktiebolag som kan framgå av bolagsordningen. En kallelse till en ordinarie bolagsstämma får dock inte bli lämnad senare än 14 dagar innan bolagsstämman.

 

Extra bolagsstämma 

Att skicka en kallelse till en extra bolagsstämma sker normalt med samma kallelsetid som gäller för ordinarie bolagsstämma. Däremot ska kallelsen bli gjord mellan 4-6 veckor innan bolagsstämman, om det är så att styrelsen ska ta ställning till ändringar i bolagsordningen. I annat fall gäller 2-6 veckors tid innan bolagsstämman.

I vanliga fall är det styrelsen som kallar till extra bolagsstämmor, men i vissa fall gör minoritetsägare eller en revisor det också. Vid sådana fall måste kallelsen ske inom 14 dagar från att begäran från dem avseende en extra bolagsstämma, har inkommit till styrelsen. 

Ett aktiebolag ska hålla en extra bolagsstämma om:

– Styrelsen anser att en orsak till en extra bolagsstämma föreligger. 

– Delägare som äger minst 10 % av de totala aktierna har begärt det, eller en revisor till bolaget. Dessutom måste det finnas ett ärende som är angivet. 

 

Mer information 

Här kan du läsa mer om: 

Personligt ansvar som styrelseledamot.

Skillnaden mellan moderbolag, dotterbolag och systerbolag.

Programmerare som delägare i företag.

 

Skribent: Företagsforumet. 

Fler inlägg om juridik

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: