Efterfrågan på digitala tjänster har ökat 

Efterfrågan på digitala tjänster har ökat mycket den senaste tiden, framförallt efter att pandemin bröt ut år 2020. Många har förstått att det är tidseffektivt och i många fall billigare att beställa tjänster digitalt via internet. Köparen behöver inte resa till och från företaget, vilket tar tid och det går ofta att uppnå samma resultat. Dessutom kan företag som är digitala dra ner sina kostnader och därmed kan de sälja sina tjänster billigare. Exempelvis kan företaget avstå från att ha ett kontor eller inte behöva ha det mitt i stan där hyran är dyrare. 

Efterfrågan på digitala tjänster har ökat 

Många personer bor också ute i landsbygden eller långt i från stan. Detta innebär att det kan ta ganska lång tid för dem att behöva resa till och från stan. I mindre städer finns det inte heller samma utbud av exempelvis ingenjörer, jurister, ekonomer i landsbygden, vilket påverkar företag där som behöver beställa sådana tjänster. 

Internet har förändrat mycket i världen, och vårt köpbeteende är ett exempel. Företag kan idag marknadsföra sina tjänster eller produkter på ett enkelt sätt till många potentiella köpare direkt. Företagen kan också sälja direkt till sina kunder vilket ökar vinstmarginalerna, istället för att sälja genom exempelvis återförsäljare. Genom internet kan småföretag nå ut till många köpare utan att betala för marknadsföring eller annonser.

SEO (sökordsoptimering), växa organiskt genom sociala medier och samarbeta med andra företag med samma målgrupp är tre sätt som företag kan marknadsföra sig på. 

  1. Ha en tjänst som du kan sälja. 
  2. Bygg din egen hemsida och SEO-anpassa den. 
  3. Det kan vara bra att ge kunskap på hemsidan och därmed använda det för att förbättra SEO. 
  4. Designa en fin och lockande profil på sociala medier och följ en röd tråd av inläggen. 
  5. Använd samma information som för SEO och posta på sociala medier, vilket visar att du kan det du säljer och en anledning för andra att följa företaget. 

Arbeta i team

Det kan vara bra att vara ett team där medarbetarna kompletterar varandra. En person i teamet är kanske bra på försäljning, en på marknadsföring, en annan som är bekväm och duktig på datorer osv. På så sätt kan företaget växa utan att behöva anlita andra för att göra det mesta arbetet och det går att spara mycket pengar. Det går att lära sig mycket genom att använda Youtube och Google, som är två underbara plattformar när man är duktig på att hitta rätt och relevant information. Du behöver inte betala pengar för massa kurser, utan det går att lära sig det mesta helt utan kostnad. 

Mer information

Här kan du läsa mer om:

Digital transformation kan förändra en affärsmodell.

Uppkomst av immaterialrätt för företag/privatpersoner.

Företag som säljer en kombination av varor och tjänster.

Skribent: Företagsforumet

Fler inlägg om företagande

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: