Sälja och marknadsföra produkter utan vinstmarginal 

Det kan vara bra att sälja och marknadsföra produkter utan vinstmarginal, eftersom det är ett sätt att locka kunder. Därefter är syftet att få kunden att köpa fler produkter eller tjänster för att gå med vinst. I vissa fall kan företag locka köpare genom att erbjuda en produkt som de till och med går med förlust på. 

Sälja och marknadsföra produkter utan vinstmarginal 

Om ett företag säljer många olika produkter, exempelvis i en butik, kan det vara bra att vara känd för att ha något som är väldigt billigt. Detta kan innebära att försäljningspriset inte är högre än inköpspriset, dvs vinstmarginalen. Däremot är det ett sätt att locka kunder. Genom att sedan placera andra produkter i passager som kunder passerar, som många köper och som har bra marginaler, går det att göra merförsäljning. Det finns exempelvis stora möbelbutiker som har billig mat eller annat tilltugg. Det kan locka kunder att både handla längre och ger dem en anledning till att gå just dit. 

Företag som säljer tjänster kan också använda sig av denna strategi. Det finns exempelvis flygbolag som erbjuder billiga flyg, men istället tjänar pengar på de extra tjänster som kunder köper. Dessutom går det att skapa en bättre service och erbjuda ett mervärde om man erbjuder en tilläggstjänst som man inte går med vinst på. Att skapa ett mervärde, kan vara helt avgörande för att få en kund att återkomma till just det företaget. 

Marknadsföring är inte enbart reklam. Den bästa marknadsföringen är oftast sådan som köparen lockas av och väljer, fast inte förstår att det är företaget som haft en strategi som fått köparen att handla. Därför är det bra att försöka hitta sådana strategier, även om det innebär att företaget inte gör någon vinst på en specifik produkt eller tjänst. Detta eftersom marknadsföring på andra sätt oftast kostar pengar ändå.

Mer information

Här kan du läsa mer om:

Projektanalys och projektplanering inom design.

Kreativa miljöer, processer och tillvägagångssätt.

Principer för färgval och färggestaltning.

Skribent: Företagsforumet.

Fler inlägg om produkter

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: