Om tjänsten är gratis är du produkten 

Om tjänsten är gratis är du produkten som företaget tjänar på i de allra flesta fallen. Idag är det vanligt att många tjänster som privatpersoner använder är gratis, exempelvis olika typer av mobilapplikationer och sociala medier. Företaget tjänar därefter pengar på att kunna använda datan som användaren genererar och kunna utföra till exempel marknadsföring som andra företag betalar för. Ju bättre och specifik data som företaget har, desto enklare blir det att rikta marknadsföring till en person som har ett intresse av det som säljs. 

Om tjänsten är gratis är du produkten 

En intressant sak om IT företag som driver exempelvis sociala medier är att de som använder plattformen, inte är kunder utan användare. Det finns inte många branscher där begreppet användare (engelska ordet ”user” ) används. Det är främst inom två områden: IT och illegal drogförsäljning. Anledningen är att det är konstruerat och designat på ett sätt så att användarna ska bli beroende. Detta är en gemensam nämnare hos både sociala medier och drogförsäljning. Sociala mediernas kunder är istället andra företag, som betalar för annonser, medan användarna är produkten som de sociala medierna tjänar pengar på. 

Att företag säljer information utan att informera personerna som lämnat den, skapade stora debatter världen över. Inom EU stiftade man en EU-förordning (GDPR) för att reglera hur företag får behandla personuppgifter. Exempelvis genom att införa krav på att företag behöver informera om behandlingen. Däremot kan det vara bra att veta att det finns många företag som fortfarande inte följer regelverket, även om det är tvingande. Brott mot GDPR kan leda till stora böter.

Mer information

Här kan du läsa mer om:

Efterfrågan på digitala tjänster har ökat.

Större andel unga vill starta eget företag.

Sälja och marknadsföra produkter utan vinstmarginal.

Tre vanliga prototyper företag använder.

Varför kreditkortsnummer inte är känslig personuppgift.

Skribent: Företagsforumet.

Fler inlägg om företagande

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: