Juridik

Bedriva ekonomisk verksamhet inom EU 

Det är möjligt att bedriva ekonomisk verksamhet inom EU på ett enkelt och smidigt sätt, vilket är syftet med att ha fri rörlighet av tjänster och personer. Dessutom råder det fri rörlighet av kapital och varor inom EU. Detta är även något som framgår av funktionsfördraget. I och med att det ska vara likabehandling mellan EU-medborgare som bedriver en verksamhet i ett annat EU-land, ska denne bli behandlad som medborgare i landet. Därmed är det inte tillåtet att diskriminera en medborgare från ett annat EU-land genom att exempelvis ha högre skatter. 

Bedriva ekonomisk verksamhet inom EU 

Starta europabolag

Det finns flera fördelar till varför vissa företag som vill expandera inom EU väljer att starta europabolag. Däremot är det inget krav för att bedriva verksamhet i flera länder inom unionen. EU underlättar för både privatpersoner och företag väldigt mycket. Exempelvis är det fri rörlighet, det går att studera eller arbeta i ett annat EU-land utan några krånglet och mycket mer. Dessutom är det fri rörlighet av kapital och är en av världens största ekonomier. 

Några fördelar med europabolag är: 

  1. Om företag bedriver sin verksamhet inom hela EU är det vanligt att starta dotterbolag för att underlätta, vilket inte blir nödvändigt längre. 
  2. Dotterbolag till ett europabolag, blir automatiskt europabolag också. 
  3. Länder inom EU har olika regler kring arbetstagarfrågor och för att göra det likadant för alla anställda, är det enklare att ha ett europabolag. 

Detta är två av kraven för att starta ett europabolag: 

  • 120 000 euro är det minsta aktiekapitalet. 
  • Huvudkontoret och sätet måste vara i samma land inom EU. 

Det går att bilda ett europabolag genom en så kallad fusion, som innebär en sammanslagning av flera bolag till ett bolag. Då måste fusion ske mellan minst två företag från två länder inom EU. Dessutom kan två olika företag, som är egna juridiska personer (exemplevis aktiebolag), bilda ett europabolag. Samma företag som har startat dotterbolag i andra EU-länder kan också ombilda företaget och därmed göra det till ett europabolag istället för att behöva flera företag. 

Här kan du läsa mer på Your-europe som en EU-portal med information om bland annat europabolag, hur det är att flytta, starta företag eller studera inom EU. 

Mer information

Här kan du läsa mer om:

Den inre marknaden i EU.

Många företag ljuger om hur miljövänliga de är.

Europeiska centralbanken har analyserat en digital euro.

Butiker måste acceptera kontanter inom euroområdet.

Europeiska centralbanken är en oberoende institution.

Europeiska centralbanken och gemensamma valutan.

Utvecklingen av Europeiska unionen.

Skribent: Företagsforumet

Fler inlägg om juridik

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: