JuridikKöprätt

Skillnader mellan Köplagen och Konsumentköplagen

Köplagen och Konsumentköplagen innehåller skillnader som är viktiga för både företagare och köpare att känna till. I detta inlägg finns de främsta skillnaderna mellan lagarna sammanfattade.

 

Näringsidkare och konsument

Innan vi går djupare in i ämnet, är det viktigt att först klargöra definitionen av de juridiska begrepp  som används i lagarna. Exempelvis är begreppen näringsidkare och konsument mycket centrala för detta ämne.

En näringsidkare är den juridiska definitionen för det som vi i dagligt tal kallar för ”företag” eller en ”företagare”. Det kan vara både en fysisk eller juridisk person som bedriver näringsverksamhet. Exempelvis enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag. För att något ska vara klassat som en näringsverksamhet måste verksamheten dessutom vara självständig, ha ett vinstsyfte och vara varaktig.

En konsument är en privatperson som handlar huvudsakligen för ändamål som faller utanför en näringsverksamhet. Med andra ord kan en konsument vara en fysisk person som handlar för privata ändamål. Men det kan även vara en företagare, som handlar för privata ändamål och inte för företagets skull.

 

När lagarna kan bli tillämpade

Köplagen gäller vid köp av lös egendom som sker mellan två företag, eller två privatpersoner. 

Konsumentköplagen gäller vid köp av lösa saker som en näringsidkare säljer till en konsument.

Om en konsument köper en tjänst istället för lösa saker (produkter/varor), gäller istället Konsumenttjänstlagen. Dessutom kan det även vara bra att veta att det inte finns någon direkt tillämplig lag vid köp av tjänster mellan företag. Istället gäller i första hand avtalet mellan parterna. I andra hand kan vägledning finnas via Köplagens bestämmelser. Därav är det viktigt att ha tydliga skriftliga avtal vid köp av tjänst mellan två företag.

Lästips: Avtalets grundstenar  – Här kan du läsa mer om vad ett avtal normalt bör innehålla.

 

Tvingande och dispositiv lag

Köplagen är en så kallad dispositiv lag. Detta innebär att parterna kan avtala om andra villkor än de som framgår av lagen. Köplagens bestämmelser kan avtalas bort i sin helhet, ersättas, justeras eller tillämpas i sin helhet.

Konsumentköplagen är däremot en så kallad tvingande lagstiftning. Detta innebär att ett avtal mellan en näringsidkare och en konsument inte får innehålla sämre villkor än vad lagen föreskriver. Därav är det inte möjligt att avtala bort en rättighet som konsumenten har enligt lagen. Men det är möjligt att avtala om bättre villkor än vad lagen föreskriver.

 

Reklamationstid

Reklamation ska enligt båda lagarna ske inom skälig tid, från det att köparen upptäcker felet. Men det finns en tidsgräns, som anger när reklamationsrätten löper ut.

Köplagen ger köparen rätt att reklamera ett köp inom två (2) år, räknat från att köparen tagit emot varan. Därefter kan köparen inte reklamera varan.

Konsumentköplagen ger köparen rätt att reklamera ett köp inom tre (3) år, räknat från att köparen tagit emot varan. Därefter kan köparen inte reklamera varan.

Om säljaren vill, kan reklamationstiden bli förlängd och säljaren väljer själv om köparen ska få en garanti. Som tidigare nämnt är det tillåtet att avtala och erbjuda bättre villkor till en konsument, än vad lagen föreskriver. Men inte sämre villkor.

 

Ångerrätt, garantitid eller öppet köp

Varken Köplagen eller Konsumentköplagen ger köparen en lagstadgad ångerrätt, garantitid eller öppetköp. Detta innebär att det alltså är helt frivilligt för säljaren att erbjuda köparen ångerrätt, garanti eller öppet köp. Därför är det viktigt att köparen frågar om det finns någon gällande ångerrätt, garanti eller öppet köp, för köpet. 

Däremot har konsumenter normalt 14 dagars ångerrätt vid köp som sker på distans, exempelvis genom internet. Detta gäller enligt den så kallade hem och distansköplagen. Men det bör observeras att lagen innehåller en del undantag, som är viktiga att känna till. Exempelvis gäller inte ångerrätten för digitala nedladdningsbara produkter, eller för produkter/tjänster som har specialtillverkats m.m.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om ekonomi

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: