Juridik

Butiker måste acceptera kontanter inom euroområdet  

Butiker måste acceptera kontanter inom euroområdet, vilket skiljer sig från vissa andra länder, exempelvis Sverige. Euroområdet avser de länder som har antagit euron som sin nationella valuta. Det är över 300 miljoner människor som använder valutan och den har en betydande roll för länder och omvärlden. 

Butiker måste acceptera kontanter inom euroområdet  

Kontanter är fortfarande ett viktigt betalmedel för många individer och dominerar i de länder som har euron som sin nationella valuta. Även fast många människor använder digitala pengar i större utsträckning, finns det fortfarande de som föredrar kontanter. Exempelvis äldre personer. Dessutom är det många som tycker att det är enklare att se över sina utgifter och kostnader och därmed ha en bättre ekonomi. 

Säkerhet är en viktig del av den europeiska centralbankens arbete och kontanter är bra mot exempelvis bedrägeri. Dessutom skapar det tillförlit genom att låta individer bestämma hur de vill förvara sina pengar. Om det blir tvång på att pengarna måste vara på en bank och det finns individer som hellre förvarar de själva, kan det bidra till att tillförliten minskar i samhället. Frihet är också en viktig del av de värderingar som EU har och genom att tvinga någon lagra sina pengar någonstans, måste en tredje part alltså bli involverad. 

Mer information

Här kan du läsa mer om:

Skillnaden mellan marknadsekonomi och planekonomi.

Europeiska centralbanken är en oberoende institution.

Europeiska centralbanken och gemensamma valutan-

Utvecklingen av Europeiska unionen.

Ett mer digitalt Europa med Your Europe.

Europeiska centralbanken har analyserat en digital euro.

Skribent: Företagsforumet

Fler inlägg om juridik

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: