JuridikLagar

Doktrin och andra rättskällor

Doktrin och andra rättskällor är sådant som bygger upp rättssystemet, den gällande juridiken och ligger till grund för juridiska avgöranden. Det är viktigt att använda doktrin och andra rättskällor korrekt, för att göra korrekta bedömningar av ett rättsläge. Det sker främst genom att ha kännedom om rättskälleläran och hierarkin som gäller mellan exempelvis doktrin och andra rättskällor.

 

Doktrin och andra rättskällor i Sverige

Rättskällorna ligger till grund för domstolsavgöranden, myndighetsbeslut och den rättsvetenskapliga forskningen. De svenska rättskällorna och deras inbördes hierarki är följande:

  1. Författningar: Gällande svensk lagstiftning, dvs. grundlagarna, lag och förordningar (samt EU-förordningar som gäller i Sverige, exempelvis Dataskyddsförordningen ”GDPR”).

  2. Förarbeten: Lagstiftarens kommentarer och intentioner med en viss lag är kallade för förarbeten, exempelvis propositioner, remisser, utredningar, yttranden, betänkanden m.m. I förarbeten finns ofta förklaringar till syftet med lagen ifråga och hur den är tänkt att bli tillämpad i praktiken. Lagtext är ofta kort formulerad, och därför kan vidare motiveringar till lagen finns i dess förarbeten.

  3. Rättspraxis (prejudikat): Domstolarnas vägledande domar. Exempelvis domar från Högsta domstolen, Kammarrätten eller EU-domstolen.

  4. Doktrin: Den juridiska litteraturen och artiklar som så kallade rättsvetare skriver (exempelvis jurister, advokater eller forskare/professorer inom juridikens område). Ofta blir doktrin publicerad i olika juridiska publikationer och rättsvetenskapliga tidsskrifter. Doktrin innehåller ofta författarens egna tankar, sammanfattningar och åsikter om rättsläget och hypotetiska fall med författarens egna lösningar.

  5. Sedvänja: Oskrivna regler som gäller inom ett visst område, exempelvis ett visst handelsbruk inom en bransch. Sedvanerätten består av oskrivna regler och när en sedvanerätt används allmänt och uppfattas vara bindande, kan det gälla som en rättskälla.

Rättskälleläran

Rättskälleläran är det som styr hur de olika rättskällorna ska bli använda, vilken rättskälla som väger tyngst och vilken inbördes ordning de har gentemot varandra. Huvudregeln är att en rättskälla av högre rang i hierarkin, går före rättskällor av lägre rang. Rättskälleläran fastställer även vilka rättskällor som får tillämpas, och vilka som ska tillämpas.

 

Mer information

Här kan du läsa mer om hur nya lagar blir stiftade i Sverige.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om juridik

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: