Juridik

Europeiska centralbanken har analyserat en digital euro 

Den europeiska centralbanken har analyserat en digital euro och dess fördelar, och håller på att undersöka möjligheterna. Däremot innebär det inte att det med säkerhet kommer att bli lanserat. Undersökningen kommer att ske i ungefär (2) två år och vara färdigt år 2023. En viktig del av analysen och undersökningen handlar om att se effekten det kan ha på marknaden. Dessutom kan det bli aktuellt att ändra lagstiftningen i EU för att anpassa till det nya systemet. 

Europeiska centralbanken har analyserat en digital euro 

Kontanter är en viktig del av euron och även fast fler länder blir mer digitala och färre kontanter används, är det fortfarande ett viktigt betalmedel för många individer. Det är det betalningsmedel som dominerar i de länder där euro är den nationella valutan. Dessutom är det många äldre som föredrar att använda kontanter, istället för andra betalmedel. 

Den digitala euron kommer ha samma värde som en fysisk och det är fortfarande samma valuta. Däremot kommer den att vara digital och det innebär att pengarna är elektroniska, istället för fysiska. Det är inte heller tanken att ersätta kontanter med den digitala valutan. Butiker i euroområdet, som har euron som sin nationella valuta, måste ta emot kontanter. Kort sagt ska den digitala euron vara ett komplement till den redan existerande euron, om det lanseras. Därmed blir det ett till betningsmedel istället för att ersätta ett tidigare. I och med att världen blir allt mer digital, kan det vara ett sätt att hänga med utvecklingen. 

Mer information

Här kan du läsa mer om:

5 fördelar med att köpa och producera ekologiskt.

Företag säljer till omyndiga i godtro.

Europeiska centralbanken är en oberoende institution.

Europeiska centralbanken och gemensamma valutan-

Utvecklingen av Europeiska unionen.

Ett mer digitalt Europa med Your Europe.

Butiker måste acceptera kontanter inom euroområdet.

Skribent: Företagsforumet

Fler inlägg om juridik

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: