FöretagandeHållbarhet

5 fördelar med att köpa och producera ekologiskt

Det finns flera fördelar med att köpa, producera och äta ekologiskt. Det kan vara dyrare att köpa ekologiska produkter. Detta beror främst på att det oftast är dyrare att skapa ekologiska produkter, men det medför ett flertal fördelar.

Oavsett om man föredrar att köpa icke ekologiskt, före ekologiskt av någon anledning (oftast för att det är billigare), är det bra att känna till vilka fördelar ekologiskt odlad mat har. 

5 fördelar med att köpa och producera ekologiskt 

Bättre för klimatet 

Jordbruket släpper ut stora mängder växthusgaser och påverkar klimatet negativt. Däremot sparar ekoodlingen fossilenergi och lagrar mer kol i marken genom att skippa konstgödsel. För att tillverka konstgjord gödsel krävs nämligen stor mängd fossilenergi, eftersom det är en energikrävande process. 

Ekoodling räcker däremot inte till att minska den mängd utsläpp av växthusgaser som vi måste, för att bland annat uppnå de globala klimatmålen. Det innebär inte heller per automatik att något är bra för klimatet, bara för att det är ekologiskt odlat. Dock brukar grönsaker ha en lägre miljöpåverkan medan kött som är odlat ekologiskt, har liknande klimatpåverkan som icke ekologiskt kött. 

Här kan du läsa mer om de globala målen.

Inga kemiska bekämpningsmedel 

Ekoodling bygger inte på att använda kemiska bekämpningsmedel utan det finns ett flertal andra naturliga lösningar. Exempelvis att släppa ut skalbaggar för att äta skadedjuren eller falska parningsdofter för att förvirra skadedjuren. 

Bekämpningsmedel behöver inte skada odlingen direkt, men påverkar också annat på gården som är ledande. Det kan också påverka den person som arbetar på gården. Bekämpningsmedel kan också hamna i exempelvis vattendrag, hav och sjöar och därmed påverka växter, djur samt vårt dricksvatten. 

Bättre för landsbygden 

Ekologisk mat är en växande marknad, i både Sverige och omvärlden. Det är positivt att fler svenska lantbrukare, ställer om till produktion som är ekologisk. På grund av detta kan konkurrenskraften öka för svenska bönder och idag möter allt fler bönder denna växande marknad.

Bättre för naturen

Ekologisk odling är positiv för naturen på olika sätt. Bland annat är mångfalden dubbelt så stor runt en gård som är ekologisk, tillskillnad från en oekologisk. Detta tack vare att fälten har olika grödor med betande djur. 

Djuren lever bättre 

Djur mår bra av att vistas utomhus, precis som vi människor. I en ekologisk produktion, går alla djur ut för att beta, böka eller picka. Det krävs större plats i stallarna, men det medför också bättre möjligheter till ett mer naturligt liv. Grisar, kycklingar och värphöns är vanliga djur som i en oekologisk gård ofta endast är inomhus året runt.

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om hållbarhet

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: