FöretagandeHållbarhet

Globala målen – Agenda 2030

De globala målen för hållbar utveckling är en utvecklingsagenda som världens stats- och regeringschefer antog år 2015. Agendan är även kallad för Agenda 2030 och är en mycket omfattande plan. Detta är den mest ambitiösa planen som världens länder någonsin har antagit. Ländernas ledare har gemensamt antagit ansvaret att uppnå målen till år 2030 och detta är därför en gemensam utmaning.

De globala målen för hållbar utveckling består av 17 mål (och 169 delmål), som världens länder har antagit. Sammanfattningsvis handlar målen om att:

  • Avskaffa extrem fattigdom
  • Minska ojämlikheter och orättvisor i världen
  • Främja fred och rättvisa 
  • Lösa klimatkrisen

De globala målen

De globala målen är integrerade med varandra och berör de tre dimensionerna av hållbar utveckling: Ekonomisk hållbarhet, social hållbarhet och miljömässig hållbarhet. 

De 17 globala målen:

  1. Ingen fattigdom
  2. Ingen Hunger
  3. God hälsa och välbefinnande 
  4. God utbildning för alla 
  5. Jämställdhet
  6. Rent vatten och sanitet för alla
  7. Hållbar energi för alla 
  8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur 
  10. Minska ojämlikhet 
  11. Hållbara städer och samhällen
  12. Hållbar konsumtion och produktion
  13. Bekämpa klimatförändringarna
  14. Hav och marina resurser
  15. Ekosystem och biologisk mångfald 
  16. Fredliga och inkluderande samhällen
  17. Genomförande och globalt partnerskap 

Regeringens ansvar

Sveriges regering ansvarar för att Sverige ska uppnå målen år 2030. Regeringen har publicerat en handlingsplan ”Agenda 2030”, som är till för att vägleda arbetet. I handlingsplanen beskriver regeringen några centrala åtgärder för hållbar utveckling, som förväntas leda till effekter inom de kommande åren. Handlingsplanen omfattar Sveriges bidrag till det globala genomförandet och fokuserar även på det nationella genomförandet för att uppnå de globala målen. 

Här kan du läsa Sveriges handlingsplan för 2018-2020 ”Agenda 2030” (PDF-format). 


Företagens ansvar

Det är viktigt att komma ihåg att alla individer också är med och bidrar till utvecklingen. Företag, verksamheter och näringsliv spelar därför en central roll och kan påverka mycket. Företag och företagare kan bidra till Sveriges möjligheter att uppnå de globala målen och därmed bidra till världens välstånd. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Därför är det viktigt att försöka bygga upp hållbara verksamheter, som kan gynna samhället på olika sätt och försöka att minska negativ världspåverkan genom sitt företagande.

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om hållbarhet

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: