BolagsrättJuridik

Aktier till enskild egendom

Det är vanligt att göra aktier till enskild egendom. Dessutom är det vanligt att det står med i aktieägaravtal att aktierna ska vara delägares enskilda egendom. Om aktier inte är enskild egendom och delägare är gift eller ingår äktenskap, ingår aktierna vid en bodelning eftersom de är giftorättsgods. Vid sådana fall finns en risk att en ny delägare ansluter sig utan samtycke från andra delägare. Det kan även bli problematiskt då det är två ex makar som delägare. Om aktiebolagets bolagsordning innehåller förbehåll, kan det göra att aktierna måste erbjudas till de befintliga ägarna. Exempelvis genom ett hembudsförbehåll. Här kan du läsa mer om olika förbehåll i bolagsordningen.

Den som är gift, eller ska ingå ett äktenskap, kan genom ett äktenskapsförord komma överens med sin make/maka om att viss egendom ska vara enskild egendom. Enligt lagreglerna i äktenskapsbalken utgör all egendom som makarna äger gemensamt giftorättsgods, om det inte framgår annat i ett äktenskapsförord. Äktenskapsförordet är ett avtal mellan makarna. För att det ska vara giltigt måste båda makar signera och datera äktenskapsförordet samt registrera det hos Skatteverket.

Det är mycket viktigt att det som ska bli till enskild egendom genom äktenskapsförord är tydligt definierat. Lagen ställer nämligen krav på klarhet och individualisering. Exempelvis är det inte tillräckligt att enbart skriva att alla aktier som maken äger ska utgöra makens enskilda egendom. Det som måste framgå i äktenskapsförordet är firman, organisationsnumret och antalet aktier. Detta innebär att aktieägare måste uppdatera registrerade äktenskapsförord, ifall ägarskapet blir förändrat genom att exempelvis förvärva fler aktier eller aktier i nya aktiebolag.

 

Göra aktier från enskild egendom till giftorättsgods

Enligt lagreglerna i äktenskapsbalken är det möjligt att även göra aktier som är enskild egendom genom ett äktenskapsförord till giftorättsgods igen. Det kan ske genom att makarna ingår ett nytt äktenskapsförord, som ersätter det tidigare registrerade äktenskapsförordet.

 

Komplettera eller ersätta tidigare äktenskapsförord

Det är även möjligt att komplettera tidigare registrerade äktenskapsförord. Detta innebär att det är möjligt att ha flera olika äktenskapsförord registrerade som kompletterar varandra. För att komplettera ett tidigare registrerat äktenskapsförord, måste man registrera ett nytt. I det är det viktigt att klargöra om det nya äktenskapsförordet ska komplettera eller ersätta det tidigare.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om juridik

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: