GDPR småföretagare

Det är viktigt för småföretagare att känna till GDPR. I småföretag är det vanligt att ägaren arbetar med flera delar av företaget. Det är viktigt att ägaren känner till GDPR, eftersom det påverkar all behandling av personuppgifter som sker inom verksamheten. Dataskyddsförordningen är kallad för för GDPR och började gälla i EU från och med i maj år 2018. Myndigheter, organisationer och företag måste följa GDPR och konsekvensen för de som inte gör det, kan resultera i sanktionsavgifter som kan uppgå till mångmiljonbelopp. Det är Datainspektionen som är tillsynsmyndigheten i Sverige.

 

GDPR för småföretagare 

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på och känna till som småföretagare angående GDPR. GDPR ställer högre krav på hur och varför företag behandlar personuppgifter. Exempel på personuppgifter är namn, personnummer och bilder som kan identifiera en fysisk person. Ett organisationsnummer tillhörande ett aktiebolag är inte en personuppgift. Däremot är organisationsnumret tillhörande en enskild firma en personuppgift, eftersom det är ett personnummer som tillhör ägaren. 

Känsliga personuppgifter måste bli behandlade och lagrade med ännu större säkerhet, än personuppgifter som inte är känsliga. Huvudregeln är att behandling av känsliga personuppgifter inte är tillåten. Exempelvis är följande känsliga personuppgifter: uppgifter om hälsa, religös tillhörighet och politiska åsikter. Det är inte tillåtet att skicka en lönespecifikation via okrypterat mejl om det innehåller känsliga personuppgifter så som sjukfrånvaro (uppgift om hälsa som är en känslig personuppgift).  

På denna hemsida har vi skrivit grundläggande information GDPR som kan vara bra för småföretagare att känna till. Informationen finns i fliken Juridik

Mer information om GDPR

Här kan du läsa mer om:

Viktiga saker att tänka på gällande GDPR.

Kontaktformulär på hemsidan enligt GDPR.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om juridik

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: