FöretagandeHållbarhet

Svårt att återvinna plast från hav

Det är svårt att återvinna plast från hav och skapa något nytt. När plast hamnar i vattnet påverkar bland annat saltet, vattnet och smutsen funktionen av plasten. Dessutom är det svårt att sortera, eftersom det är olika typer av produkter samt olika färger. För mycket skräp finns i våra hav och sjöar, vilket påverkar ekosystemet. Ett flertal djur råkar få i sig skräp, såsom plast och det kan leda till att de avlider.

Svårt att återvinna plast från hav 

Företag marknadsför produkter och påstår att de är tillverkade av plast från havet. Däremot stämmer detta enbart till en liten del, och det används främst som marknadsföring för att locka personer att köpa, i tron om att de bidrar positivt till klimatet. I själva verket består största delen av produkten inte av återvunnet plast från havet.

Det finns även företag som exempelvis på prislappen till ett klädesplagg skriver att det är gjort av 100 % återvunnet material, men det är enbart prislappen detta avser och inte hela plagget. Därför är det inget falskt påstående, men det är missvisande och en köpare kan uppfatta det som att det är hela plagget som är gjort av återvunnet material. 

Det finns en stor efterfrågan från konsumenter att köpa produkter som är gjorda från återvunnet material, framförallt om det kommer från havet. Därför finns det stora möjlighet för företag att tillverka sådana produkter. Däremot är det viktigt att veta att det inte alltid är så enkelt att utföra, men om det lyckas, kan det verkligen bli framgångsrikt. Miljömedvetna personer är en målgrupp som är redo att betala mer för ett mer miljövänligt alternativ. 

Mer information

Här kan du läsa mer om:

Kriser skapar möjligheter för företag. 

Alla måste ta ansvar för den globala uppvärmningen.

Skribent: Företagsforumet

Fler inlägg om hållbarhet

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: