Buggar i en app

Det är vanligt att det förekommer buggar i en app. Buggar innebär att en viss funktion i appen inte fungerar som den ska. Det kan bero på olika anledningar och kan bli löst genom programmering i appens kodning.

När du skapar en app, måste den bli testad för att eftersöka ”buggar” innan lansering. Appen bör bli testad på olika enheter och även vid olika tillfällen. I och med att det kommer nya uppdateringar för telefoner varje år och nya telefoner, ökar också risken att appen inte är helt anpassad efter det. Det kan innebära att appen får något typ av problem och buggar.

Det är också vanligt att det uppkommer buggar under tiden appen är igång. Detta kan exempelvis bero på att det är svårt att testa appen på varje telefon och varje uppdatering som finns, innan den lanseras.


Åtgärda buggar i en app

Det är i princip omöjligt att aldrig få buggar eller problem med en app. Det viktigaste är att lösa problem när det blir upptäckt, så fort som möjligt. Användare kan nämligen störa sig mycket på buggar. Framförallt om det hindrar användaren från att utföra syftet med appen. Därför är det viktigt att i första hand försöka hindra buggar från att uppstå, och i andra hand att lösa dem så fort som möjligt.

Om en användare vid upprepade tillfällen försöker använda appen och den inte fungerar på grund av buggar, kommer användaren förmodligen sluta använda appen. Kommunikation mellan appen och användarna är därför väldigt viktig. Det är också viktigt att genom appen, ge användare en möjlighet att anmäla upptäckta buggar.


Buggrapport

Om buggar uppstår och en programmerare ska lösa det, kan det vara viktigt att formulera viss information om problemet. Det kan ske genom en så kallad buggrapport.

Med tanke på att användaren kan använda en telefon och/eller version som inte programmeraren har, kan det vara svårt för programmeraren att se det exakta problemet utan rätt information. En buggrapport bör därför innehålla följande information:

  • Telefon och version: På vilken mobiltelefon inträffade det? (Modell, version av system m.m.).

  • Tidpunkt: När inträffade felet?

  • Beskrivning: Vad hände och vad orsakade buggen?

  • Bild: Det kan vara bra med printscreen, om det är möjligt.

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om digitalisering

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: