Bolagsrätt för entreprenörer och företagareJuridik

Edgångssammanträde vid konkurs

När ett företag har gått i konkurs, exempelvis ett aktiebolag, kallar tingsrätten bolagets styrelse till ett så kallat edgångssammanträde. Innan ett edgångssammanträde, ska konkursförvaltaren sammanställa och upprätta bolagets bouppteckning. Det sker genom att alla bolagets tillgångar och skulder blir redovisade. En bouppteckning innehåller även en lista med namn till varje borgenär, räkenskapshandlingar och andra dokument, exempelvis avtal, som tillhör bolaget. Det kan ta mellan en till två månader att bli kallad till ett edgångssammanträde, från att tingsrätten beslutat om konkurs.

 

Edgångssammanträde vid konkurs

När bouppteckningen är upprättad, tillkallar tingsrätten till ett edgångssammanträde i tingsrättens lokaler i enlighet med Konkurslagen. Under ett edgångssammanträde ska ställföreträdare för bolaget, ofta styrelsens medlemmar, avlägga en ed och intyga att uppgifterna i bouppteckningen är riktiga.

Om den som ska avlägga eden inte dyker upp på den bestämda tiden för sammanträdet, kan denne bli skyldig till att betala vite, bli hämtad eller häktad. Dessutom får rätten besluta om reseförbud, fram till dess att processen är avslutad. Reseförbudet innebär normalt ett förbud mot att resa utomlands.

Vid ett edgångssammanträde går ställföreträdarna igenom den upprättade bouppteckningen i tingsrättens närvaro och har möjlighet att lämna kommentarer. Slutligen ska ställföreträdarna avlägga eden, vilket tillstyrker uppgifternas riktighet i bouppteckningen.

 

Mer information

Att analysera och vara kritisk till sina egna företagsidéer.

Söker du en investerare till din företagsidé?

Digitala Juristerna

Vi är en digital juristbyrå som skriver och granskar avtal på distans till fasta priser (Prislista). Möten hålls på det sätt som passar dig bäst, via telefon eller videomöte. Vi hjälper företag och företagare med avtal i hela landet. Öppet: Mån-Sön: 09:00-20:00. E-post: kontakt@digitalajuristerna.se. Telefon nr: 08-81 66 33. Följ våra sociala medier för att ta del av mer utbildande information om juridik, bland annat inom ämnena avtalsrätt och GDPR: Instagram och LinkedIn.