Exklusivitetsklausul och ensamrätt i avtal
Exklusivitetsklausul och ensamrätt i avtal är vanligt förekommande. En exklusivitetsklausul innebär en ensamrätt till något specifikt. Klausulen kan vara utformad på olika sätt och kan dessutom gälla inom olika geografiska områden, avse viss tid eller liknande.
Exklusivitetsklausul och ensamrätt i olika avtal
Exklusivitetsklausul och ensamrätt i avtal är vanligt förekommande i bland annat samarbetsavtal, avsiktsförklaringar och leverantörsavtal. Dessutom är det vanligt att ha konkurrensförbud i exempelvis aktieägaravtal. Nedan kan du läsa exempel på några formuleringar.
Exklusivitetsklausul i avsiktsförklaring
Ett exempel på en exklusivitetsklausul i en avsiktsförklaring om överlåtelse av aktiebolag är följande lydelse:
Säljaren förbinder sig att, mellan 2020-10-01 – 2020-12-31 (”Perioden”), inte förhandla parallellt med någon annan potentiell köpare avseende överlåtelse av Aktiebolaget. Vid avtalsbrott har Köparen rätt till vite om 100 000 SEK.
Denna klausul innebär att Köparen har exklusivitet, det vill säga ensamrätt till förhandlingarna med Säljaren inom den angivna perioden. Ensamrätten innebär att Säljaren inte får förhandla parallellt med någon annan potentiell köpare om överlåtelse av aktiebolaget. Men efter att den ovan angivna perioden har löpt ut, upphör denna ensamrätt för Köparen att gälla, vilket innebär att säljaren inte längre är förhindrad av klausulen.
Exklusivitetsklausul i leverantörsavtal
I ett leverantörsavtal kan en exklusivitetsklausul vara formulerad enligt följande exempel:
Leverantören åtar sig härmed skyldighet att inte tillverka eller producera produkter som tillverkas inom ramen för detta avtal för någon annan fysisk eller juridisk person under avtalstiden.
Denna klausul innebär att Leverantören enbart får tillverka produkterna som ingår i leverantörsavtalet till den Beställare som framgår som avtalspart i avtalet. Den ensamrätt som Beställaren har, gäller under avtalstiden. Om avtalet sägs upp eller löper ut, upphör ensamrätten att gälla och då är leverantören fri att tillverka produkterna som ingår i leverantörsavtalet till även andra personer. Detta gäller under förutsättning att det inte finns någon konkurrensklausul eller liknande i avtalet som begränsar detta även efter avtalstidens slut.
Fördelen med en exklusivitetsklausul
Fördelen med en exklusivitetsklausul är att ingen annan fysisk eller juridisk person får samma rättighet. I vissa fall får exempelvis återförsäljare exklusivitet, dvs ensamrätt, att sälja vissa produkter inom ett visst geografiskt område, exempelvis ”Sverige”, eller ”Stockholm”. Det innebär att leverantören inte får ge någon annan återförsäljare rätten att sälja produkterna inom det området.
Brott mot exklusivitetsklausul
Om en avtalspart skulle bryta mot en exklusivitetsklausul, innebär det ett avtalsbrott. Därför är det bra att parterna på förhand kommer överens om en konsekvens vid sådant avtalsbrott. Det är vanligt att avtala om ett fast vitesbelopp, som även kan bli kompletterat med skadestånd för att täcka eventuell överstigande skada om vitesbeloppet inte täcker. Vitesbeloppets storlek varierar och det är upp till parterna att bestämma en summa. Det är viktigt att tänka på att vitesbeloppet dels ska verka avskräckande och dels vara kännbart vid avtalsbrott, så att det inte lönar sig att bryta mot exklusivitetsklausulen.
Skribent: Företagsforumet.