Grundkrav för att få starta och driva företag

Det finns grundkrav i Sverige för att få starta och driva företag. I Sverige har vi så kallad full näringsfrihet, vilket innebär att de flesta personerna får starta och driva företag i Sverige. Detta gäller under förutsättning att du som vill starta ett företag uppfyller nedanstående fem (5) grundvillkor.

 

Grundkrav för att få starta och driva företag 

  • Du måste vara minst 18 år gammal och vara myndig. 
  • Du får inte ha en förvaltare. Vissa personer är myndiga men har förvaltare och då får man inte starta eller driva företag i Sverige. 
  • Du får inte vara försatt i personlig konkurs om du vill starta och/eller driva företag i Sverige. 
  • Du får inte ha näringsförbud. Ett näringsförbud uppkommer genom ett domstolsbeslut och innebär att man inte får starta eller driva ett företag (näringsverksamhet).
  • Du måste vara bosatt i ett land inom EU/EES. Detta gäller såvida du ska starta en ekonomisk förening eller aktiebolag. Om du däremot ska starta och driva en enskild firma, behöver du vara bosatt i Sverige, alternativt utse en annan ansvarig person som är det. 

 

Mer information 

Här kan du läsa mer om: 

Lagar och annat viktigt för företagare att känna till.

Konkurrensförbud i avtal.

Grundläggande principer vid behandling av personuppgifter enligt GDPR.

Kontaktformulär på hemsidan – GDPR.

 

Skribent: Företagsforumet. 

Läs fler inlägg om juridik

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: