FöretagandeProblemhantering

Krishantering på arbetsplatsen

Kriser drabbar de flesta människor någon gång i livet och det är viktigt att ha en god krishantering på arbetsplatsen. Krishanteringen är en viktig del av hur konsekvenserna av krisen blir. Ju bättre krisen blir hanterad, desto mindre negativa konsekvenser brukar krisen medföra. Chefer och ledningen har en viktig roll vid kriser och ett snabbt stöd och agerande från dem, är viktigt. Här är några tips för krishantering på arbetsplatsen. 

Skapa en krisplan för krishantering på arbetsplatsen

Det är alltid bra att analysera olika tänkbara kriser och upprätta krisplaner för de olika scenariorna. I en krisplan analyserar man vilka kriser som kan uppstå, hur de kan uppstå, hur man ska lösa krisen och vem som ska göra vad m.m. Här kan du läsa mer om vad en krisplan är för något och vad den kan innehålla.

Kommunicera med medarbetarna

Kommunikation med medarbetarna är viktigt när kriser uppstår på en arbetsplats. Kriser på arbetsplatsen kan bland annat leda till att anställda mår dåligt eller är oroliga, vilket påverkar arbetsmiljön. Därför är det viktigt att kommunicera med anställda och förklara hur det ligger till, vad ni ska göra för att ta er ur krisen och hur de anställda kan bidra.

Stötta den drabbade och dess omgivning

När någon person har hamnat i en kris, kan de behöva stöd och ofta från den som står personen närmast. Det kan vara bra att ta kontakt med personens närmaste och visa att du uppskattar deras stöd och också vill hjälpa till. Olika personer hanterar kriser på olika sätt och det är därför bra att fråga personen eller/och dennes nära för att hitta en bra lösning. 

Det kan vara bra att känna till krisförloppets fyra faser för att veta hur man ska hantera krisen och förstå varför vissa reagerar som de gör. De fyra faserna är chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen och nyorienteringsfasen. Här kan du läsa mer om krisförloppets fyra faser.

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om problemhantering

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: