BolagsrättJuridik

Lägsta aktiekapitalet för privata och publika aktiebolag

Det lägsta aktiekapitalet för privata och publika aktiebolag är olika. Om ett företag ändrar aktiekapitalet, måste det bli registrerat hos Bolagsverket. I bolagsordningen framgår den lägsta storleken på aktiekapitalet och den högsta. Anledningen till varför aktiekapitalet är minst ett visst belopp och att det går att ha högre utan att behöva registrera det, är för att man inte ska behöva ändra det varje gång. Skillnaden mellan minimi- och maximikapitalet får högst vara fyra gånger så stort maximikapital som minimikapitalet. Exempelvis lägst 25 000 kronor och högst 100 000 kronor.

Konsekvensen om kapitalet i aktiebolaget understiger hälften av aktiekapitalet, är att en kontrollbalansräkning måste bli upprättad. Styrelsen har därefter åtta månader på sig att återställa aktiekapitalet helt. Det går i vissa fall att täcka en förlust genom att minska aktiekapitalet. 

 

Lägsta aktiekapitalet för privata och publika aktiebolag 

Privata aktiebolag

Det lägsta aktiekapitalet för privata aktiebolag blev sänkt i januari 2020 från 50 000 kr till 25 000 kr. Med andra ord innebär det att någon som vill starta ett aktiebolag måste ha minst 25 000 kr att sätta in som aktiekapital. Detta gäller om bolaget är bildat efter 1 januari 2020. 

Publika aktiebolag 

Det lägsta aktiekapitalet för publika aktiebolag är 500 000 kr. Ett företag som kan erbjuda aktier på den öppna marknaden, är ett publikt aktiebolag medan övriga aktiebolag är privata. Det är vanligt att aktiekapitalet för publika aktiebolag är ett flertal och i vissa fall tiotals miljoner. 

 

Syftet med sänkt aktiekapital

Syftet med sänkningen av aktiekapitalet är att fler ska kunna starta och driva aktiebolag. Tidigare var det 100 000 kr som det lägsta aktiekapitalet för privata aktiebolag i Sverige, innan det blev sänkt till 50 000 kr, och numera är det 25 000 kr. Tanken är att främja företagandet i Sverige och ge fler möjlighet att välja den bolagsformen. Detta är framförallt bra för företag som säljer tjänster, eftersom det ofta har ett mindre behov av kapital för att få igång verksamheten.

Anledningen till varför man inte slopat aktiekapitalet i sin helhet eller sänker det till exempelvis 10 kr som vissa andra länder i Europa, är för att ha en viss spärr kvar mot företagare som är oseriösa. 

 

Mer information 

Här kan du läsa mer om: 

Skapa en marknadsplan från en affärsplan.

Minsta antal styrelsemedlemmar i aktiebolag.

Vanligaste bolagsformerna i Sverige 2020.

 

Skribent: Företagsforumet. 

Fler inlägg om juridik

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: