AvtalsrättJuridik

Skillnaden mellan erbjudande och anbud

Det är bra att känna till skillnaden mellan ett erbjudande och anbud. Detta eftersom det har en betydande mening i juridiska sammanhang. Ett anbud är rättsligt bindande, men ett erbjudande är inte det. Enligt avtalslagen är alltså inte alla erbjudanden ett anbud. 

 

Det är skillnad mellan erbjudande och anbud 

Bara för att ett företag lämnar ett meddelande om ett erbjudande som handlar om att sluta ett avtal med kunden, innebär det inte per automatik att det är ett anbud. Vid lättare och mindre komplicerade avtal, kan det vara självklart med ett anbud och en accept. Däremot kan det vara mer komplicerat i mer komplexa avtal. Exempelvis kan det ske mycket utväxling av villkor som man förhandlar om, som inte utgör ett anbud. Sedan kan det övergå till mer skarp diskussion, som kan utgöra ett anbud. 

För att avgöra om det är fråga om ett erbjudande eller anbud är det viktigt att se ifall det är riktat till en större krets personer, eller till en viss person. Exempelvis om ett företag erbjuder en personen att köpa en produkt för ett visst pris, utgör det ett anbud. Detta till skillnad från ett erbjudande som är riktat till alla i en stad, vilket i sådana fall utgör ett erbjudande, som inte är bindande för företaget. Ett anbud kan vara både skriftligt eller muntligt för att gälla. Däremot är det skillnad på betänketiden vid muntliga och skriftliga anbud.  

Löftesprincipen 

I Sverige finns något som heter löftesprincipen. Principen innebär att en person ska stå fast vid sitt lämnade anbud under acceptfristen. Med andra ord ska den person som lämnat ett anbud, fullfölja sitt anbud om motparten lämnar en ren accept. I vissa andra länder är anbud inte bindande och inte heller löftesprincipen gällande. 

Digitala Juristerna

Vi är en digital juristbyrå som skriver och granskar avtal på distans till fasta priser (Prislista). Möten hålls på det sätt som passar dig bäst, via telefon eller videomöte. Vi hjälper företag och företagare med avtal i hela landet. Öppet: Mån-Sön: 09:00-20:00. E-post: kontakt@digitalajuristerna.se. Telefon nr: 08-81 66 33. Följ våra sociala medier för att ta del av mer utbildande information om juridik, bland annat inom ämnena avtalsrätt och GDPR: Instagram och LinkedIn.