Tre kostnader att analysera om du äger en restaurang

Här är tre kostnader som är bra att analysera om du äger en restaurang. Genom att se över dessa kostnader och försöka minska dem, kan restaurangen bli mer lönsam. Dessutom kan fler fördelar än enbart utifrån ekonomiska aspekten uppstå för verksamheten genom att bli mer lönsam.

 

Tre kostnader som är bra att analysera om du äger en restaurang

1. Vad kostar maten? (råvarorna) 

Räkna ut kostnaden för vad varje enskild råvara till de enskilda rätterna. Kom ihåg att skillnaden mellan råvarukostnaderna och försäljningspriset ska täcka fler kostnader, än enbart kostnaden för råvarorna. 

 

2. Vad kostar det att laga maten (arbetskraften) + råvarorna?

En del av kostanden för maten, som vissa inte alltid tänker på, består av arbetskraftskostnaden för att färdigställa maten. Bara för att råvarorna är billigare för en rätt, innebär det inte per automatik att den rätten är mer lönsam. 

En resturang som lagar all mat från grunden, har ofta billigare råvarukostnader. Men kostanden för kockarna blir samtidigt högre, eftersom det tar längre tid att laga all mat från grunden.

De flesta kunderna förväntar sig att maten ska vara tillagad från grunden. För att det ska vara så lönsamt som möjligt, är det viktigt att analysera de utvalda rätterna. Exempelvis:

Rätt 1: Råvarorna kostar 10 kronor och arbetskraftskostnaden är 20 kronor.
Totalt är kostnaden för rätten 30 kronor.

Rätt 2: Råvarorna kostar 15 kronor och arbetskraftskostnaden är 5 kronor.
Totalt är kostnaden för rätten 20 kronor.

Det visar sig alltså vara mer lönsamt att sälja Rätt nr 2 istället för Rätt nr 1, när man räknar ut den totala kostanden för maten. I vissa fall kan råvarorna vara billiga, men det kan samtidigt innebära en större process och mer tidskrävande att färdigställa maten. Detta kan göra att den totala kostanden för rätten blir högre. Men i andra fall är råvarorna dyrare, men arbetet som krävs är mindre. Genom att analysera de olika rätterna utifrån dessa perspektiv, går det att förbättra lönsamheten och anpassa rätterna efter det. 

 

3. Vad är de totala utgifterna per månad? 

Förutom kostnaderna för maten, ska intäkterna också täcka kostnader för hyra, personal, revisor och andra utgifter som en resturang har. För att företaget ska vara lönsamt, ska intäkterna vara högre än utgifterna. Därför är det bra att analysera de totala utgifterna och se vart pengarna tar vägen och hur det går att minska utgifterna. 

 

Tips på hur du kan höja nettovinstmarginalen 

Generellt brukar nettovinstmarginalen för restauranger vara mellan 3-15 procent av omsättningen. Nettovinst innebär vinsten som kvarstår, efter avdrag för alla utgifter och kostnader såsom hyra, mat, arbetskraft och övriga kostnader. I en resultatrapport kan du se nettovinsten för företaget. 

För att få så hög lönsamhet som möjligt är det bra att kunna sina siffror och att ständigt analysera hur det går att förbättra ekonomin. Exempelvis är förbättrad effektivitet ett bra sätt att bli mer lönsam på. Det är möjligt att bli mer effektiv, genom att öka sin kunskap, erfarenhet, ta hjälp av exempelvis maskiner eller annan teknik som effektiviserar processer m.m.

Som ägare av en restaurang är det bra att ständigt sträva efter att de anställda ska ha förutsättningarna för att kunna göra sitt arbete så bra och effektivt som möjligt. Det är därför bra att investera i utbildning, maskiner eller annan teknik som kan gör arbetet ännu effektivare. 

 

Mer information

Tjäna pengar med matbuffé på restaurang.

Strategier snabbmatsrestauranger använder för merförsäljning.

Tillstånd för att få spela musik i verksamheten.

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om företagande

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: