Tjäna pengar med matbuffé på restaurang

Det går att tjäna pengar med matbuffé på restaurang, dvs att matgästerna får äta så mycket de vill för ett fast pris. Detta koncept växte fram under 70-80-talet och det blev väldigt populärt.

Men hur går det att tjäna pengar med matbuffé på restaurang och inte ha för höga priser?

Ofta är placeringen av maträtterna i en buffé noga planerade. Detta är en viktig del för att vara lönsam. Kolhydraterna och den billigare maten är oftast placerad först och den dyrare maten i slutet av buffén. När matgästen är i slutet av buffén är tallriken ofta redan full, vilket innebär att de tar mindre av de dyrare rätterna. Dessutom är det vanligt att restaurangerna har många rätter med höga marginaler som också är mättande. Mindre tallrikar är även ett sätt som restaurangen kan få gästen att ta mindre mat.

På vissa bufféer serverar de även fri påfyllning av dryck, i bland även alkohol. Det kan vara ett sätt att få gästerna att bli mätta, eftersom dryck är mättande och har ofta högre marginaler. Planeringen av mängden mat som ska bli tillagad är också viktig. Matsvinn innebär kostnader och restauranger bör arbeta för att minimera det.

En fördel med en buffé är att restaurangen inte behöver servitörer eller servitriser som tar emot beställningar och serverar, eftersom gästerna får gå fram och ta sin egen mat.

Mer information

Här kan du läsa mer om

Placering av produkter i butik.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om ekonomi

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: