2 vanliga IT-problem för företag

Företag är idag allt mer beroende av IT och det finns vanliga IT-problem som kan uppstå för företag. Samhället utvecklas och mycket digitaliseras. Idag är det vanligt att mycket arbete sker digitalt via dator och mobil. Exempelvis bokföring, marknadsföring, lagring av information osv.

Vanliga IT-problem

Det finns många fördelar med digitaliseringen och utvecklingen av IT, men det finns också problem som kan uppstå. Nedan är exempel på två vanliga IT-problem för företag. 


Dataintrång/hackattacker

Dataintrång är ett problem för företag runt om i hela världen. Det kan få stora konsekvenser om det uppstår ett dataintrång. Säkerheten är därför väldigt viktig och det gäller både större och mindre företag.

Det är vanligt att mindre företag blir hackade eller utsatta för dataintrång och det kan ha att göra med att de inte har tillräcklig säkerhet, en säkerhetspolicy, antivirusprogram, rutiner för byte av lösenord osv.

Om du lagrar information och data om privatpersoner, har du en skyldighet att anmäla ett dataintrång till Datainspektionen inom 72 timmar från att du upptäckt intrånget. du är även skyldig att informera berörda personer om intrånget. Detta framgår av GDPR, EU:s dataskyddsförordning som gäller för alla företag inom alla medlemsländer.

Här kan du läsa mer om viktiga saker att tänka på avseende GDPR.


Problem med backup/servrar

Idag lagrar de flesta företag, både mindre och större, information på servrar, såsom hemsidan, statistisk, register m.m. Det är viktigt att ha bra backup system för att skydda informationen, eftersom det kan medföra stora konsekvenser om informationen försvinner.

Driver du en app, kan det vara bra att fråga er leverantör av servrar om just backup och vad de har för säkerhet. Exempelvis om El-nätet får problem där företaget har sina servrar och appen inte fungerar längre, kan det påverka användarna. Många företag som levererar backup och servrar för appar och hemsidor, brukar ha exempelvis en dieselgenerator som går igång ifall elen slutar att fungera.

Sammanfattningsvis är det alltid bra för ett företag att ha ett bra backup system för att lagra information/data. Det är även viktigt att vara medveten om att dataintrång är vanligt och därmed även tänka på säkerheten utifrån den aspekten.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om digitalisering

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: