FöretagandeHållbarhet

Några industriers koldioxidutsläpp

Koldioxidutsläpp

Olika länder och industrier ansvarar för olika mängder koldioxidutsläpp. Sverige är ett land som släpper ut relativt lite koldioxid, jämfört med de andra OECD-länderna. En av de främsta anledningarna är att vår elproduktion är dominerad med koldioxidfri kärnkraft och vattenkraft. 

Efterfrågan på miljövänligare produkter och tjänster ökar, i både världen och Sverige. Det kan vara bra för personer som funderar på att starta ett företag att vara miljömedveten och känna till vilka delar av företaget har en miljöpåverkan och hur delarna påverkar klimatet. Det är även bra för befintliga företag att känna till detta, eftersom det då blir enklare att förbättra verksamheten. I vissa fall kan det vara en investering att byta ut delar av sin verksamhet till mer miljövänliga alternativ. Det kan kosta mer vid investeringstillfället, men kan vara billigare i längden. 

Fossila bränslen

Förbränning av fossila bränslen orsakar stora mängder koldioxidutsläpp. Exempelvis är kol, naturgas, diesel och bensin fossila bränslen, som vi använder till väldigt mycket. Dessutom är det källan till de största utsläppen av växthusgaser som vi släpper ut och som bidrar till klimatförändring. Det är inom denna sektorn som det måste ske en stor förändring, för att vi ska minska den totala mängden utsläpp. 

Transportindustrin

Transportindustrin släpper ut stora mängder koldioxid och är en del av vår vardag. Vi reser idag med tåg, bil, flyg och båt som är en del av industrin. Idag sker det mycket innovation inom denna industri, så som eldrivna bilar, båtar och flygplan samt sol- och vattenenergi m.m. 

Kött och mejeriindustin

Kött/mejeri-industrin släpper ut mer koldioxid än vad många känner till. Faktum är att kor släpper ut stora mängder metan, som är en kraftfullare växtgas än vad koldioxid är. Dessutom påverkar både kött- och mejeriindustrin klimatet ungefär lika mycket som transportsektorn tillsammans. 

Pappersindustrin

Pappersindustin och tryckeri har blivit bättre för klimatet under de senaste 30 åren. Numera blir majoriteten av de papper som blir köpt i Europa återvunnet och det är positivt att en råvara blir återvunnen, istället för att bli uppbränd eller kastad. 

Individens ansvar

För att vi ska minska mängden farliga utsläpp kraftigt, behöver det ske en förändring och utveckling inom flera industrier. Fossila bränslen, kött- och mejeriindustrin samt transportindustrin är tre industrier som släpper ut väldigt stora mängder som behöver en förändring och utveckling. Det är viktigt att tänka på att även varje enskild individ kan göra skillnad och förändring, genom att analysera sin konsumtion och göra medvetna val.

Genom att alla bidrar på något sätt, kan förändring ske över tid. Konsumenter har även en stor påverkan på aktörerna som finns på marknaden idag och kan kräva mer miljövänliga alternativ. Ett sätt är att även stötta de företag som försöker bidra till en positiv förändring, genom miljövänligare alternativ till vissa tjänster och produkter. 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om hållbarhet

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg:

Företagsforumet

Företagsforumet.se tillhör juristbyrån Digitala Juristerna som arbetar med att skriva och granska avtal till fasta priser (Prislista). Denna webbplats skapades för att sprida intressant och nyttig information som är bra för företagare att känna till. Som företagare är det dessutom viktigt att hålla koll på gällande lagar, regler och krav. Om du i egenskap av företagare har frågor om avtal eller behöver hjälp med att skriva eller granska avtal, kan du kontakta Digitala Juristerna. Öppet: Mån-Sön: 09:00-20:00. E-post: kontakt@digitalajuristerna.se. Telefon nr: 08-81 66 33. Följ Digitala Juristernas sociala medier för att ta del av mer utbildande information om juridik, bland annat inom ämnena avtalsrätt och GDPR: Instagram och LinkedIn.