FöretagandeHållbarhet

Miljömärkningar

Det finns många olika miljömärkningar, men det är få som vet vad de står för. Produkter med miljömärkningar antyder att produkten är ett miljövänligt alternativ.


Vanliga miljömärkningar


Svanen

Detta är det officiella nordiska miljömärket, som tar hänsyn till en produkts miljöbelastning under hela produktens livscykel. De nordiska länderna beslutar gemensamt om kraven för märkningen. I Sverige drivs det av Miljömärkning Sverige AB (utan vinstintresse), som är ett stadigt bolag på uppdrag av regeringen. Dessutom ställs kvalitetskrav och funktionskrav på produkten, så att den har minst samma egenskaper som andra likvärdiga produkter.

Nyckelhålet

Detta är Livsmedelsverkets symbol som är till för att hjälpa konsumenter att hitta hälsosammare alternativ. Exempelvis är nyckelhålsmärkta produkter magrare, innehåller mindre socker och salt samt mer fibrer än andra liknande livsmedel.

KRAV

Denna svenska miljömärkning blir använd för ekologisk mat. KRAV kontrollerar att regler för ekologisk produktion efterlevs och har regler för fisk och skaldjur, hållbara odlingar, djuromsorg, klimat och social hänsyn. Producenter som blir godkända av KRAV avseende sin produktion, får använda denna miljömärkning. KRAV är en ekonomisk förening och vinsten går till att öka försäljningen av KRAV-märkta varor samt att sprida kunskap. Föreningens medlemmar består av bland annat ICA, Arla och Scan.

Bra Miljöval

Detta är Naturskyddsföreningens miljömärkning, som tar hänsyn till ett helhetsperspektiv. Märkningen drivs utan vinstintresse och har blivit framtagen i samarbete med handeln för att underlätta för konsumenter att köpa miljövänligare produkter. De ställer olika krav på bland annat råvaran, kemikalier i produktionen, utsläpp och mängden energi som går åt produktionen.

EU Ecolabel

Detta är EU:s gemensamma officiella miljömärkning och arbetet sker på uppdrag av EU-kommissionen. För att få använda märkningen, krävs en godkänd licens. Produkterna måste uppfylla höga krav på bland annat hälsa, kvalitet och miljö, vilket tillverkarna bevisar genom olika tester och dokumentation. Produkterna blir granskade genom hela livscykeln, från råvara till avfall.

FSC

FSC står för Forest Stewardship Council och är en miljömärkning för skog. Märkningen visar att produkten, exempelvis papper, grillkol, möbler, byggmaterial och trycksaker, är producerad med material från ansvarsfullt brukande av världens skogar. FSC-märkta produkter innebär att de skapats genom ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart skogsbruk.

GOTS

GOTS står för Global Organic Textile Standard och är den internationella märkningen för textil tillverkad av ekologiska fibrer. Denna märkning omfattar hela livscykeln, från råvara till textil, exempelvis även paketering, handel och distribution. 

Rainforest Alliance

Miljömärkningen innebär kriterier på produkter för att skydda regnskogens ekosystem, djur och människor som leva i regnskogarna. Denna märkning har även krav på exempelvis arbetsförhållanden och minimilöner för arbetstagare, och berör därför även vissa sociala aspekter och inte enbart miljömässiga aspekter. Odlare som producerar bland annat bananer, kakao, kaffe och blommor finns certifierade med denna märkning.

Fairtrade

Denna märkning tar sikte på mänskliga rättigheter, etiska och sociala aspekter och miljömässig hållbar utveckling i utvecklingsländer. Exempelvis ska produkter med denna märkning främja ekologiskt odlande, demokrati och inte använda barnarbetare. Produkterna ska även smaka gott och ha en hög kvalitet. Fairtrade-produkter har även ett minimipris på världsmarknaden. Priset för licensen är även beroende av produktens försäljning.

TCO Certified

Denna märkning avser främst IT-relaterade produkter, exempelvis mobiler, surfplattor, datorer, skärmar, TV m.m. Produkterna ska ta hänsyn till de tre aspekterna av hållbarhet: Ekonomiskt, socialt och miljömässigt. TCO-märkta produkter uppfyller kraven på användarsäkerhet, socialt ansvarstagande i rpodukteion, ergonomisk design, miljöegenskaper för både produkt och produktion genom hela livscykeln.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om hållbarhet

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg:

Företagsforumet

Företagsforumet.se tillhör juristbyrån Digitala Juristerna som arbetar med att skriva och granska avtal till fasta priser (Prislista). Denna webbplats skapades för att sprida intressant och nyttig information som är bra för företagare att känna till. Som företagare är det dessutom viktigt att hålla koll på gällande lagar, regler och krav. Om du i egenskap av företagare har frågor om avtal eller behöver hjälp med att skriva eller granska avtal, kan du kontakta Digitala Juristerna. Öppet: Mån-Sön: 09:00-20:00. E-post: kontakt@digitalajuristerna.se. Telefon nr: 08-81 66 33. Följ Digitala Juristernas sociala medier för att ta del av mer utbildande information om juridik, bland annat inom ämnena avtalsrätt och GDPR: Instagram och LinkedIn.