DigitaliseringWebbdesign

Nackdelar med många effekter på en hemsida

Det finns nackdelar med många effekter på en hemsida, eftersom det kan göra hemsidan mindre användarvänlig och bland annat sänka hastigheten. Detta är bra att tänka på när ett företag bygger och designar sin hemsida. I många fall fyller effekter på en hemsida inte heller något specifikt syfte. Dessutom har inte alla nya datorer som är ”snabba” eller en bra internet uppkoppling, vilket också är viktigt att tänka på. 

Olika nackdelar med många effekter på en hemsida 

Hastigheten på hemsidan sjunker ofta

En hemsida med för mycket effekter, påverkar ofta hastigheten när hemsidan blir uppladdad. Med andra ord kan hemsidan bli segare av olika effekter, och i många fall väldigt mycket segare. Detta är ett vanligt problem till varför många besökare som klickat sig in på en hemsida, stänger hemsidan då det tar för lång tid att ladda upp. Ett tips är därför att testa hastigheten på hemsidan när man ska lägga till effekter på hemsidan. Det finns olika sådana tjänster. Exempelvis har Google har skapat en gratistjänst som heter ”PageSpeed Insights”. Klicka här för att komma till PageSpeed Insights hemsida för att testa och analysera hastigheten på en hemsida.

De flesta är inte så tekniska 

De flesta människor är inte så tekniska och kan ha problem med att navigera på en hemsida som har för mycket effekter. Dessutom kan det vara irriterande för en person som inte är så teknisk, att inte förstå hur denne ska hitta svar eller kontakta företaget. Det är inte bra i de flesta fall att förvänta sig att användare kommer vara tekniskt kunniga och anpassa hemsidan efter det. Däremot är det bra att anpassa hemsidan till personer som är mindre tekniskt kunniga, eftersom det gynnar alla. 

Konsekvens om hemsidan har låg hastighet vid uppladdning eller inte är mobilanpassad 

Om en hemsida är seg, påverkar och försämrar det SEO. SEO, är en förkortning för sökordsoptimering. Genom att ha bra SEO, blir hemsidan synlig vid sökningar på sökmotorer så som Google. Dessutom är det bra att fokusera på att hemsidan ska ha så snabb uppladdningshastighet som möjligt, både på mobil och dator. 

En icke mobilanpassad hemsida påverkar och försämrar också SEO. Dessutom kan det skapa mycket irritation för besökare, eftersom många besöker hemsidor via sin mobiltelefon och om en hemsida inte är mobilanpassad, går det inte alltid att göra det man vill på hemsidan. Detta kan leda till att företag förlorar kunder.

Mer information 

Här kan du läsa mer om: 

Bildval för en användarvänlig hemsida.

Skapa en röd tråd på hemsidan.

Detta brukar inte webbutvecklare förstå om användare.

Tre typer av funktioner och grafik.

Molntjänster är bra för småföretag.

Skribent: Företagsforumet.

Fler inlägg om digitalisering

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: