DigitaliseringProgramering

Detta brukar inte webbutvecklare förstå om användare

Grafiken på en hemsida spelar inte så viktig roll för användare som webbutvecklare tror, och detta brukar inte webbutvecklare förstå om användare. Ett vanligt förekommande problem är att webbutvecklare lägger för mycket fokus på det estetiska, istället för det funktionella, säljande och viktiga funktioner. Fin grafik och användbarhet brukar inte direkt ha något samband. Det innebär dock inte att hemsidan kan se ut hur som helst. Självklart är det självklart bra om hemsidan ser modern och fin ut. Däremot behöver en hemsida inte ha massa onödig grafik. 

 

Detta brukar inte webbutvecklare förstå om användare 

 

Slösa inte tid från användare 

Ett bra utgångsläge är att se till att inte slösa tid från användare på hemsidan. Det kan ske genom att minska antalet onödig grafik. Det är bra att låta användaren komma till det konkreta så fort som möjligt, och att få användaren att stanna krav genom att erbjuda nyttig information. Många användare vill utföra sitt ärende utan några onödiga dröjsmål, vilket är bra att ha i åtanke. 

Ett vanligt problem som kan uppstå när en utvecklare fokuserar på grafiken och det estetiska, är att hemsidan exempelvis får massa onödiga funktioner som inte uppfyller något direkt syfte. Istället kan det sänka hastigheten på hemsidan, vilket kan skapa irritation hos användaren. 

 

– Tre typer av funktioner och grafik

Det går att dela in grafik och funktioner i olika kategorier. Tre vanliga kategorier är grafik som är nyttig/relevant, stödjande eller direkt irriterande. Med andra ord kan grafiken uppfylla vissa syften och beroende på vilket syftet är, uppfattar en användare ofta det annorlunda. Exempelvis om det uppfyller ett viktigt syfte så som kartor med adress till en fysisk butik vilket kan vara högst relevant för nya kunder som vill hitta butiken. Däremot brukar det medföra irritation om grafiken inte fyller något direkt syfte förutom det estetiska. Här kan du läsa mer om de tre typerna av funktioner och grafik.

 

Mer information 

Här kan du läsa mer om: 

Skapa en röd tråd på hemsidan.

Användarvänlig hemsida.

Tre nackdelar med att alltid behöva nya investeringar.

Bygga en egen hemsida.

 

Skribent: Företagsforumet. 

Fler inlägg om digitalisering

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: