Artificiell intelligens i Sverige

Vi har en relativt liten befolkningsmängd, men har en tradition av att vara duktiga på teknologi och artificiell intelligens i Sverige. Förkortningen för Artificiell intelligens är AI och består av digitalt system som kan bearbeta data, uppfatta sammanhang utifrån datan samt fatta egna beslut baserade på datan. Data och information är nyckeln till bra AI och det är många stora företag som satsar stora resurser på att inhämta data för att kunna utveckla AI. Exempelvis stora företag inom E-handel och bilbranschen. 

 

Artificiell intelligens i Sverige

Algoritmer är också en viktig del av AI och är en uppsättning av instruktioner som datorn tar del av och följer. AI går att skapa genom att sammankoppla många algoritmer på ett visst sätt. Däremot kan det vara kostsamt och det är inte alltid värt. Vissa företag kan tro att det skulle göra företaget bättre, men det är inte alltid fallet. Därför kan är det bra att verkligen analysera om det är nödvändigt att skapa egen AI. 

I Sverige är teknologi en del av vår vardag, för både konsumenter och företag. Förutom att AI har en viktig roll inom ett flertal branscher i Sverige, är vi också duktiga på en del inom AI. Enligt den svenska forskaren Fredrik Heintz, är vi bland annat duktiga på detta inom artificiell intelligens i Sverige: 

  • Självkörande flygplan 
  • Robotar med maskininlärning 
  • Planering 

Det finns ett flertal branscher och områden som AI har en viktig roll inom i Sverige. Exempelvis finanssektorn, där det bland annat bidrar till att upptäcka och lösa brott så som bedrägeri. Logistiksektorn är ett annat område, där AI bland annat leder till en bättre säkerhet medan AI inom fordonsindustrin blir använt till självkörande bilar, båtar och flygplan. Dessutom är AI viktigt inom hälso- och sjukvården i Sverige och övriga världen. Det bidrar bidrar bland annat till att kunna diagnosticera sjukdomar och upptäcka olika typer av avvikelser som kan förekomma i hälsan hos patienten. 

 

Mer information

Här kan du läsa mer om:

Fördelar med digitala möten.

Strategisk och taktisk positionering på marknaden.

Generell och specificerad AI.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om digitalisering

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: