Bildoptimering för SEO

Det är bra att arbeta med bildoptimering för SEO, för att skapa en bättre SEO på din hemsida. Genom att sökoptimera bilder på din hemsida och i dina inlägg, kan du få dina inlägg att bli mer synliga på både Google Bildsök och Google Sök. Syftet med att sökoptimera bilder, är för att underlätta för sökmotorerna att förstå vad bilden handlar om. Sökmotorerna kan för tillfället inte avgöra vad bilden innehåller. Därför är det viktigt att tala om för sökmotorn, vad bilden handlar om.

 

Sökoptimera bilder för bättre SEO

Det är möjligt att döpa en bild till valfri text i filnamnet, innan bilden blir uppladdad på hemsidan. Filnamnet bör innehålla de sökord som du vill att ditt inlägg ska ha.

Exempelvis är sökordsfrasen för detta inlägg “Bildoptimering för SEO”. Den bild som tillhör inlägget heter följande i filnamnet: “Bildoptimering-för-SEO-sökoptimering-bilder.jpg”.

Genom att göra på detta sätt, har vi talat om för sökmotorerna att denna bild har att göra med sökorden som framgår i filnamnet. Varje bild som blir uppladdad på din hemsida får en egen URL med filnamnet, och genom att justera filnamnet, får du en URL som innehåller dina valda sökord. Detta gör att bilden kommer att bli synlig via Google Sök och Google Bildsök.

När du har döpt om filnamnet för bilden, kan du ladda upp den i mediabiblioteket till din hemsida. Dessutom är det möjligt att ange en så kallat “Alt-attribut” när bilden väl är uppladdad till din hemsida.

Alt-attributet ska också innehålla den sökfras du vill ha och det ska vara en beskrivande text om vad bilden föreställer. Alt-attributet för bilden i detta inlägg är följande: “Bildoptimering för SEO och sökoptimering av bilder för bättre SEO”.

 

Bildstorlekar för bättre SEO

När du arbetar med bildoptimering för SEO är det viktigt att se till att ha rätt bildstorlekar på bilderna. Hastigheten på en hemsida har stor betydelse för SEO och är en rankningsfaktor som är viktig att hålla koll på. Om bilderna är för stora, kan det påverka laddningstiden för hela hemsidan. Om hemsidan är för långsam att ladda upp på grund av stora bilder, påverkar det laddningstiden och därmed SEO.

Bilderna bör intre vara större än den storlek som blir synlig på din hemsida. Om bilder på din hemsida är 1500 px breda, bör du skala om samtliga bilder till den storleken, eftersom större bilder än så kommer att påverka hastigheten i onödan.

Du kan även spara bilder i olika format, vilket påverkar filstorleken. Exempelvis är en bild sparad i JPG är betydligt mindre än en PNG. Men bildkvalitén kan bli påverkad, beroende på vad bilden föreställer. Försök därför att komprimera bilder så gott du kan och spara dem i ett filformat som inte är allt för tungt.

Du kan testa hastigheten på din hemsida via Googles gratis analysverktyg, som heter PageSpeed Insights. Efter analysenm får du förslag på åtgärder som du kan göra för att förbättra hastigheten på hemsidan.

 

Mer information

Sökordsoptimering wordpress.

Google Analytics och Google Search Console.

Användarvänlig hemsida.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om digitalisering

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: