Konsekvens av slarvfel i ordalydelsen i avtal
Det är många som undrar om det uppstår en konsekvens av slarvfel i ordalydelsen i avtal. Den gemensamma partsviljan spelar vid sådana fall en viktig roll vid avtalstolkningen. I ett avtal kan det hända att ett slarvfel uppstår, genom att exempelvis skriva en bokstav fel, som ändrar betydelsen av ordet. Däremot har den gemensamma partsviljan och gemensamma åsikter en betydelse, även om ordalydelsen och texten i avtalet avviker från åsikten.
Konsekvenser av slarvfel i ordalydelsen i avtal
Nedan kan du läsa om ett praktiskt exempel på hur slarvfel i ordalydelsen i avtal kan ske, men att det är tydligt att parterna har en avsikt att ingå avtal med varandra och att ett slarvfel legat till grund för felet i avtalet.
En fältsäljare knackar dörr och försöker sälja försäkringar som täcker inbrott. En husägare tackar ja till erbjudandet och skriver under avtalet med säljaren som har behörighet att ingå avtal med kunder. Husägaren har nyligen flyttat in och råkar därför skriva fel husnummer av misstag. Däremot ville personen ingå avtalet och deras gemensamma vilja var att ingå avtalet. Avtalet kan därmed ändå anses vara giltigt, och behöver inte nödvändigtvis bli ogiltigförklarat enbart på grund av felskrivningen.
Felskrivningar och så kallade förklaringsmisstag i avtal är reglerade i avtalslagen. Det är en gammal lag och det finns därför de som anser att man bör reformera och uppdatera avtalslagen.
Fler inlägg om avtalsrätt
Återkalla anbud och betänketiden vid muntliga anbud
Många har frågor om att återkalla anbud och betänketiden vid muntliga anbud. I vissa fall går det att återkalla ett anbud.
Dela detta inlägg: