Hur förändringar i valutakurser kan påverka företag

Förändringar i valutakurser kan påverka företag på olika sätt och här kan du läsa mer om detta. Företag som gör affärer internationellt, antingen genom att sälja till kunder i andra länder eller som köper in produkter från andra länder, blir påverkade av valutaförändringar. 

 

Vad är en valuta

Valutor är en form av pengar, som är accepterade som betalningsmedel, och som ofta är utfärdad av en regering. På engelska är valuta kallad för ”Currency”. Det finns valutor som går att använda i flera olika länder, exempelvis euro (EUR) och dollar (USD). Men det finns även andra valutor som gäller i ett specifikt land, såsom svenska kronan (SEK) som gäller i Sverige. En valutakurs kan bli förändrad dagligen genom att stiga eller sjunka i värde. På Riksbankens hemsida kan du söka efter aktuella valutakurser och även jämföra valutakurser över tid.

 

Hur förändringar i valutakurser kan påverka företag

Förändringar i valutakurser kan påverka företag som gör affärer internationellt. Om ett företag gör affärer med ett utländskt företag eller säljer till konsumenter internationellt, kan förändringar i valutakurser ha stor påverkan.

Om säljarens valuta blir starkare, gentemot valutan i köparens land, blir det dyrare för köparen att göra affärer med säljaren. Detta kan leda till att efterfrågan minskar för säljarens produkter, eftersom det blir dyrare för köparen att köpa från säljaren.

Olika saker kan påverka vad en valuta blir värderad till. Exempelvis kan en finanskris leda till att valutan tappar mycket värde, vilket i sin tur påverkar ekonomin ytterligare. På så sätt kan förändringar i valutakurser och ekonomin i andra länder påverka företag som gör affärer internationellt.

Globaliseringen har lett till att länder är mer beroende av andra länder, samt av export och import. När det sker en finanskris i en stor ekonomi, påverkar det ofta många länder. Det går idag att beställa produkter från andra sidan världen och få det hemlevererat till dörren. Många företag är beroende av hur det finansiella tillståndet är i länderna som man gör affärer i, eftersom det kan ha en stor påverkan på priset och efterfrågan.

 

Mer information

BNP mäter välståndet i ekonomin i ett land.

PEST-analys – Omvärldsanalys av risker.

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om ekonomi

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: