EkonomiInternationell ekonomi

Faktorproportionsteorin, även kallat för Heckscher Ohlinmodellen

Faktorproportionsteorin är en klassisk modell inom handelsteori, även kallat för Heckscher Ohlinmodellen, som blev utvecklad under 1920-talet av Eli Heckscher och Bertil Ohlin. Modellen är en klassisk modell inom handelsteori. Många menar att Eli Heckscher är fadern av den svenska ekonomiska historia. 

De var två svenska nationalekonomer och hade utgått från teorin produktionsfaktorer av den kände brittiske professorn Alfred Marshall. Enligt Alfred Marshall, kunde man dela produktionsfaktorer i olika områden: råvaror, arbetskraft och kapital. 

 

Faktorproportionsteorin är en klassisk modell inom handelsteori

Faktorproportionsteorin, en klassisk modell inom handelsteori, handlar att tillverka och exportera produkter som blir skapade av de produktionsfaktorer som ett land har mycket tillgång till. Med andra ord bör ett land anpassa vad landet specialiserar sig i att tillverka och exportera, utifrån de tillgängliga produktionsfaktorerna, exempelvis råvaror eller arbetskraft. Dessutom bör länder importera det landet har mindre av. Enligt faktorproportionsteorin, ger produktionsfaktorer som länder har mycket av, komparativa fördelar och inte bara att arbetsproduktiviteten i länderna ökar. 

Specialisering är en av anledningarna till att välståndet hos människor blir bättre. Om ett land har mycket träd och tillverkar en produkt som behöver 95% träd, kommer produktionskostnaderna vara lägre än om landet behöver importera träd, för att landet inte har tillgång till det. Med andra ord är produktionskostnaderna lägre, om ett land specialiserar sig på att tillverka produkter som landet har mycket av eller andra produktionsfaktorer som är nödvändiga. 

 

Mer information 

Här kan du läsa mer om: 

Historia om internationell handel.

Effekter av globaliseringen.

Hur förändringar i valutakurser kan påverka företag.

 

Skribent: Företagsforumet.

Fler inlägg om ekonomi

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: