Stora möjligheter med substitut för plast

Det finns stora möjligheter med substitut för plast eftersom det är ett globalt problem och en kris. Kriser skapar möjligheter och efterfrågan från företag som skapar miljövänligare alternativ har växt. Klimatsituationen är en viktig fråga för många stater, men det är företagen som skapar lösningarna. Även fast stater har ett stort ansvar, är det mer prat än handlingar som sker och därför måste företag bidra mer till att hjälpa situationen. Plast är ett stort problem som orsakar förödande konsekvenser, för exempelvis haven och många djur. 

Stora möjligheter med substitut för plast 

Plast har varit ett billigt alternativ samtidigt som det håller bra och därför används det så mycket i världen. En lösning som stater kan göra för att minska användningen och försäljningen av plast, är att införa en global plastskatt. Däremot kommer företag stå för de stora lösningarna, vilket vi även kan se idag. Stater kan underlätta för företagen genom att införa olika skatter eller subventioner för att motivera företagen till att bli mer hållbara. 

Många produkter är paketerade i plast, där det går att använda andra bättre alternativ. Användningen av plastpåsar har minskat i vissa länder, men det är långt ifrån tillräckligt. 

Genom mer närproducerad mad, skulle vi inte heller behöva plasta in livsmedel i lika stor omfattning. Anledningen till att gurkor i många fall är inplastade och inte exempelvis en zucchini, är för att det förlänger gurkans hållbarhet och minskar skador på varan under transporten. Många matbutiker menar att det minskar mängden matsvinn att plasta in livsmedel, men det i sig innebär att vi använder mer plast.

Generellt har efterfrågan på miljövänliga substitut till alla typer av produkter växt och fortsätter att växa. Framförallt när det gäller yngre personer som många är miljömedvetna och betydligt mer kunniga än många vuxna och äldre. 

Mer information

Här kan du läsa mer om:

Efterfrågan på hälsosam och hållbar mat växer.

Returer vid e-handel skapar miljöproblem.

Svårt att återvinna plast från hav.

Användningen av kol är en stor miljöbov.

Skribent: Företagsforumet

Fler inlägg om hållbarhet

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: