FöretagandeOrganisation

Olika typer av formella strukturer i organisationer

Det finns olika typer av formella strukturer i organisationer och dessa kan bli studerade genom läran om organisationsteori. Här följer en sammanställning av professorn Henry Mintzbergs exempel av olika typer av formella strukturer i organisationer.

 

Olika typer av formella strukturer i organisationer

 

Den enkla strukturen 

Det är främst mindre företag och i enskilda projekt, som den så kallade enkla strukturen finns inom organisationen. Den enkla strukturen bygger kort sagt på att en chef direkt styr över medarbetare under chefen och normalt finns få medarbetare. Den enkla strukturen sakar ofta mellanchefer eller andra stödenheter vilket gör att makten över viktiga beslut är centraliserad, ofta i VD:ns kontroll. Exempelvis är denna organisationsform vanlig i mindre företag där grundaren är den som har den starkaste kontrollen över organisationen och medarbetarna. I vissa fall kan denna organisatoriska struktur även uppstå vid kriser eller i fall ledningen vill behålla makten. 

 

Den divisionaliserade formen 

Den divisionaliserade formen innebär att en organisation blir uppdelad i olika divisioner, exempelvis i olika delar uppdelat efter olika produkter. Utmärkande är även att varje uppdelning, kan ses som ett eget företag avskiljt från övriga divisioner eller delar. Normalt är det enbart de större företagen som kan göra detta. Det är även möjligt att det förekommer en annan typ av organisationsstruktur under den divisionaliserade formen, exempelvis en maskinbyråkrati. 

 

Professionell byråkrati 

Skolor är ett vanligt exempel på en typ av professionell byråkrati. Den operativa kärnan i en skola, exempelvis lärare, rektor och styrelse, har normalt en formell utbildning i grunden. Det är främst regler och utbildning samt normer som styr besluten och därför är beslutsfattandet decentraliserat och påverkat av yttre faktorer. Även denna organisationsstruktur kan i vissa fall ha svårt att anpassa sig efter förändringar, eftersom det ofta föreligger ett inarbetat arbetssätt.

 

Maskinbyråkrati 

Maskinbyråkrati är en organisationsform som är vanligt förekommande inom företag som tillverkar eller producerar varor och produkter. Ett utmärkande drag för denna organisationsform är att arbetsmoment är tydligt definierade och styrda i detaljnivå. Tillverkningsprocessen innehåller normalt många olika steg som enskilda medarbetare genomför och det kräver i sin tur att den så kallade operativa kärnan är specialiserad. Exempelvis utgör avdelningen för inköp, försäljning, produktion och olika typer av chefer en del av den operativa kärnan i en organisation. En nackdel med maskinbyråkrati som organisationsform är att det kan vara svårt att anpassa organisationen efter förändringar, eftersom processer och poster är detaljstyrda, samt beroende av och påverkar varandra. 

 

Adhocrati 

Adhocrati, motsatsen till maskinbyråkrati, är en vanlig organisationsstruktur i nyare företag och organisationer som är aktiva och verksamma i en omgivning som är under förändring. Exempelvis saknas normalt hierarki mellan medarbetare och formella processer, vilket gör det möjligt för organisationen att anpassa sig efter förändringar. Företag som arbetar mycket med utveckling och innovationer av olika slag, bygger ofta på denna flexibla struktur. Medarbetare har normalt mycket kontakt med varandra. En nackdel med adhocrati är att organisationsformen kan vara något svår att kontrollera. 

 

Den missionerande organisationen 

Den missionerande organisationen är en något lösare struktur. Organisationen är främst styrd av gemensamma normer och en gemensam ideologi bland medarbetarna inom organisationen. Exempelvis kan en kyrklig organisation bygga på denna organisationsform. Normalt finns få nivåer av hierarki och kontrollen sker indirekt. 

 

Mer information

Här kan du läsa mer om Henry Mintzbergs konfigurationer.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om ekonomi

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: